Nedflex Zeg Het Maar

HR Toolkit #4: vacatures verspreiden & kandidaten vinden

15 september 2020 HR Werving & Selectie

Er zijn zoveel apps en tools op het gebied van HR beschikbaar. We kunnen ons voorstellen dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Maar daar is onze HR toolkit voor!

In dit vierde (en laatste) deel vind je handige tools op het gebied van vacatures verspreiden en kandidaten vinden. We kennen allemaal vacature platforms als LinkedIn en Indeed wel, maar hoe maak je ook echt mooie vacaturebanners om mee te adverteren? En hoe meet je bijvoorbeeld hoe goed een vacaturetekst scoort? 

Canva  

Ben je ook wel eens jaloers op bedrijven die altijd van die mooie banners en afbeeldingen op hun website hebben? Met Canva kan dat gewoon, ook als je geen designer bent. Canva is niet zo uitgebreid (en ingewikkeld) als Photoshop, maar heel gemakkelijk in gebruik en heel geschikt om je afbeeldingen een eigen huisstijl mee te geven. Een beetje inzicht in design van afbeeldingen is natuurlijk wel handig. 

Je kunt kiezen uit heel veel lettertypes, icons en kleuren. Er zijn vooropgezette afmetingen voor bijvoorbeeld social media posts, blogs, posters, flyers etc. Eigen afbeeldingen kunnen worden geüpload en blijven bewaard binnen de tool.  

Canva is er in een betaalde en gratis versie, waarbij de betaalde versie uiteraard meer mogelijkheden biedt dan de gratis versie. 

Hootsuite 

Hootsuite is een social media management tool waarmee meerdere social media platformen kunnen worden beheerd. Met Hootsuite kun je berichten op social media plaatsen en inplannen voor een later tijdstip. Een groot voordeel van deze tool vind ik dat deze berichten ook worden gemonitord en geanalyseerd. Zo zie je in de rapportages terug welke berichten populair waren of juist minder populair. Voor ieder account wordt een apart tabblad aangemaakt waarop je snel de updates kunt zien van dat netwerk. 

Met de standaard versie kun je 3 sociale netwerken tegelijk beheren. Er is ook een betaalde versie waarmee je een ongelimiteerd aantal accounts kunt beheren. Hootsuite kan gebruikt worden voor onder andere Facebook, Twitter, LinkedIn, Pinterest, Instagram, YouTube en Wordpress. 

Loomly 

Vergelijkbaar met Hootsuite maar iets minder bekend (en daarom waarschijnlijk ook iets minder duur) is Loomly. Ook met Loomly kun je eenvoudig social media posts maken en inplannen in de kalender. Met een basis abonnement kun je al 10 social media accounts toevoegen en 2 gebruikers toevoegen. Je krijgt tips over de beste tijden en dagen om je posts te plannen en vanaf 5 posts krijg je toegang tot de statistieken. 

Google Analytics 

Google Analytics is een tool die je misschien niet direct in een HR toolkit zou verwachten, maar cijfers zijn voor iedere organisatie en afdeling belangrijk. Wil je bijvoorbeeld weten hoe vaak een vacature bekeken wordt, of de titel van de vacature wel aansprekend genoeg is en of de werken bij pagina van jouw bedrijf wel gevonden wordt? Je kunt het allemaal terugvinden in Google Analytics. Wel moet je hiervoor je website zo inrichten dat dit ook gemeten kan worden. Maar daar kan je IT of (online) marketing afdeling je vast en zeker wel bij helpen. 

MailChimp 

Met Mailchimp is het mogelijk om op redelijk eenvoudige wijze mooi vormgegeven mails en nieuwsbrieven te versturen. Zo kun je bijvoorbeeld werkzoekenden op de hoogte houden van vacatures die er zijn. Mocht je geen gebruik maken van een intranet is Mailchimp ook een goede manier om intern nieuws op professionele wijze te kunnen versturen. 

Linkedin 

Je verbaast je erover hoe veel mensen passief op zoek zijn naar een baan en hier is LinkedIn het ideale netwerk voor. Door zoekwoorden in te tikken kun je gericht zoeken naar personen die de juiste vaardigheden hebben. Het kan gratis, maar in de praktijk blijkt dat een upgrade wel echt nodig is om er meer uit te halen. Dit zorgt ervoor dat je langere berichten kunt sturen naar personen waar je niet mee geconnect bent en het aantal resultaten is een stuk groter.  

Indeed 

Indeed is de grootste vacaturebank van Nederland en voor ons de grootste bron van werving. Wij gebruiken het actief door vacatures te plaatsen. We hebben een maandelijks budget en dat zorgt ervoor dat vacatures gesponsord worden en actief onder de juiste doelgroep gepromoot. Daarnaast kun je er ook nog voor kiezen om cv’s te zoeken, dan haal je nog meer uit de tool. Het plaatsen van een vacature is gratis, maar als er geen budget achter hangt zakt de vacature heel snel naar beneden en heb je weinig bereik. Wij adviseren dan ook wel om hier een maandelijks budget voor te reserveren. 

SurveyMonkey 

Heb je ook weleens nagedacht over het vragen van feedback aan sollicitanten? Heel interessant om de candidate experience inzichtelijk te maken. Hoe vonden sollicitanten bijvoorbeeld het hele proces van het versturen van hun sollicitatie tot een eventueel sollicitatiegesprek? Met een tool als SurveyMonkey stel je eenvoudig en snel een enquête op. Heel inzichtelijk! 

Werk.nl 

Werk.nl is de vacaturebank van het UWV. Iedereen die een uitkering ontvangt heeft een sollicitatieplicht. Om sollicitanten te helpen heeft het UWV dit platform opgericht, het is gratis om je aan te melden met je bedrijf en je krijgt direct beschikking over duizenden cv’s. De kwaliteit van de cv’s is erg wisselend, maar afhankelijk van de economische situatie in Nederland kunnen hier je nieuwe top werknemers tussen zitten.  

Lees ook:

HR Toolkit #1: samenwerking & communicatie
HR Toolkit #2: planning
HR Toolkit #3: productiviteit

Wil je alle apps en tools op het gebied van HR in een overzichtelijk document ontvangen?