Fiscaal loon

Wat is fiscaal loon en hoe verschilt het van brutoloon?

Het fiscaal loon is het brutoloon plus de bijdrage voor de Zorgverzekeringswet (Zvw). Hierdoor ligt het fiscaal loon altijd hoger dan het brutoloon. Je vindt dit bedrag op je jaaropgave, en het wordt gebruikt om de loonheffing en andere belastingen te berekenen die je moet betalen. Dit totaalbedrag is cruciaal voor het bepalen van de belastingverplichtingen en eventuele toeslagen.

Wat is het fiscale jaarloon?

Het fiscale jaarloon omvat alle vergoedingen en aftrekposten waarover loonheffingen worden betaald, ook wel belastbaar loon genoemd. Dit bestaat uit het brutoloon dat maandelijks wordt uitgekeerd, samen met toeslagen zoals bonussen, eindejaarsuitkering, vakantietoeslag of een dertiende maand.

Wat is het verschil met brutoloon?

Brutoloon omvat de basisvergoedingen zoals salaris, overwerk, bonussen en vakantiegeld. Fiscaal loon gaat verder en neemt ook niet-geldelijke voordelen op, zoals een auto van de zaak voor privégebruik of maaltijden op kantoor. Deze extra componenten worden bij je inkomen opgeteld om het totale belastbare loon te bepalen.

Waarom is dit belangrijk?

Dit totale inkomen is de basis voor het berekenen van de belasting en premies die zowel werknemers als werkgevers moeten betalen aan de Belastingdienst. Het bepaalt de hoogte van de loonheffing, sociale premies en zorgbijdragen. Daarnaast worden ook premies voor werknemersverzekeringen, zoals de WW en WIA, berekend op basis van dit inkomen, tot aan een vastgesteld maximum.

Fiscaal loon versus brutoloon

Brutoloon omvat alleen de bruto vergoedingen, zoals salaris en bonussen, terwijl het belastbare inkomen ook niet-geldelijke voordelen zoals auto van de zaak en maaltijdvergoedingen bevat. Hierdoor ligt het fiscaal loon doorgaans hoger dan het brutoloon.

Bekijk onze vacaturebank

Wij hebben meer dan 350 vacatures!