Vrouw achter computer

HR Toolkit #3: productiviteit

8 september 2020 HR

Er zijn zoveel apps en tools op het gebied van HR beschikbaar. We kunnen ons voorstellen dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Maar daar is onze HR toolkit voor!

In dit derde deel vind je handige tools op het gebied van productiviteit. We willen natuurlijk allemaal zoveel mogelijk doen in zo weinig mogelijk tijd. Er wordt al langer getest met een 4-daagse werkweek. Dit zou in sommige gevallen zelfs productiever zijn dan een 5-daagse werkweek. Met deze tools zorg je er alvast voor dat je zo productief mogelijk aan de slag kunt, of dat nu in 3, 4 of 5 dagen is… 

StayFocusd 

We willen allemaal het maximale uit onze tijd halen. Maar met alle social media sites die er zijn is afleiding zo gevonden. Er zijn een heleboel technieken om de productiviteit te verhogen, maar je kunt ook kiezen voor digitale tools.  

Zo is er StayFocusd, die zoals je al zult vermoeden, ervoor zorgt dat je gefocust kunt blijven werken. Deze tool zorgt er namelijk voor dat je maar een bepaald aantal minuten per dag op zelf bepaalde sites kunt besteden. Daarna worden deze sites geblokkeerd. Maar dan ook echt geblokkeerd.  

Freedom 

Freedom is vergelijkbaar met StayFocusd, maar ook beschikbaar als je geen Chrome gebruikt. Met deze app kun je jezelf toegang weigeren tot de meest afleidende websites, met een maximum van 8 uur. De enige manier om weer toegang te krijgen is je computer opnieuw opstarten. Groot pluspunt van Freedom is dat deze tool kan syncen tussen al je apparaten. 

IFTTT (If this then that) 

Gemak dient de mens. En de app IFTTT neemt je eenvoudige handelingen uit handen. De afkorting staat voor If This Then That, wat eigenlijk al aangeeft wat de app voor je doet, als dit dan dat. Je kunt bijvoorbeeld instellen dat elke foto die je op Instagram plaatst automatisch wordt opgeslagen op jouw Dropbox account. Of alle tweets die je plaatst ook automatisch publiceren op je Facebook account. Meer tips? Lees dan dit blog eens door met 10 handige tips. https://www.getbright.nl/blog/ifttt-10-handige-tips/ 

Anti RSI 

– Workrave  (windows) 

Workrave is een Nederlands anti-RSI programma waarmee je een muisarm kunt (proberen te) voorkomen. Workrave is een van de weinige gratis anti-RSI-programma’s die er bestaan en geschikt voor windows.  

Deze tool zorgt ervoor dat je voldoende pauzes neemt tijdens je werk achter de computer en er zijn voorbeeldoefeningen te vinden die je kunt doen om je spieren te ontspannen. Ook leuk: het programma houdt statistieken bij van je gebruik van toetsenbord en muis. 

– AntiRSI (mac) 
Gebruik je een Mac? Dan is AntiRSI aan te raden. Een gratis app voor een Mac waarmee je zelf kunt aangeven hoeveel pauzes je wilt en hoe lang deze moeten duren. Er verschijnt een pop-up in beeld wanneer het tijd is om je werk even te onderbreken. 

Clipboard Master 

Wanneer je vaak gebruik maakt van knippen en plakken zul je vast ook wel eens gehad hebben dat je een stuk tekst kopieerde en vervolgens eigenlijk nog iets anders wil kopiëren en plakken. Met Clipboard Master kan dat. Alles wat je kopieert wordt opgeslagen en is zelfs na het afsluiten van je computer nog beschikbaar. Zo kun je heel eenvoudig meerdere stukken tekst, maar ook afbeeldingen, url’s en video’s bewaren. 

CopyClip 

Voor de Mac is er het vergelijkbare Copy Clip. Met Copy Clip heb je toegang tot je laatste 20 gekopieerde of geknipte stukken tekst op het klembord.  

Knipprogramma Windows/Snagit 

Knipprogramma Windows 

Gebruik je de Print Screen functie op je toetsenbord nog wel eens? Ik niet! Met het knipprogramma in Windows kun je heel gemakkelijk en snel een foto maken van je scherm. De meeste computers hebben deze tool standaard beschikbaar, mocht dit niet het geval zijn kun je het zelf downloaden.  

Werk je vaak op een Mac? Dan zijn de volgende sneltoetsen heel handig: 
Shift+Command+4 = Knip een specifiek gedeelte uit  
Shift+Command+3 = Complete beeldscherm  

Snagit 

Een iets uitgebreidere versie is Snagit. Het principe is hetzelfde, maar hier kun je bijvoorbeeld ook een screenshot maken van een hele webpagina. 

Lees ook:

HR Toolkit #1: samenwerking & communicatie
HR Toolkit #2: planning
HR Toolkit #4: vacatures verspreiden & kandidaten vinden

Wil je alle apps en tools op het gebied van HR in een overzichtelijk document ontvangen?