Als het over salarissen gaat wordt er vaak gesproken over bruto en netto. Maar wat betekent dat nu eigenlijk? Het salaris dat je afgesproken hebt met de werkgever is meestal bruto. Maar het salaris dat je uiteindelijk ontvangt op je bankrekening is het nettobedrag, en dat is niet hetzelfde. Belangrijk om te weten, want de verschillen tussen deze bedragen kunnen soms groot zijn. Waar komt het verschil dan precies vandaan? We leggen het je uit.
Het brutosalaris
Een werkgever betaalt altijd het brutosalaris uit aan medewerkers. Maar voordat je het bedrag gestort krijgt op je rekening moeten er nog wat zaken verrekend worden, daarna hou je het nettobedrag over. Eén van de belangrijkste dingen is de loonheffing. Iedereen die werkt, moet een deel van zijn of haar salaris afstaan aan de belastingdienst. Hoeveel dat is is afhankelijk van het bedrag dat je verdient.
Hoe werkt loonheffing?
Loonheffing wordt in rekening gebracht via je loon. Jouw werkgever regelt dit voor je met de Belastingdienst. Over het algemeen hoef je hier dus helemaal niks voor te doen. De hoogte van de loonheffing is afhankelijk van de hoogte van je jaarsalaris, maar kan variëren tussen 37% en 49,5%. Hieronder zie je de verdeling, die vanaf 2020 is veranderd.

Loonheffingskorting
En om het ingewikkelder, maar ook eerlijker te maken, zijn er een aantal kortingen bedacht. De belangrijkste is de loonheffingskorting. Om korting te krijgen op de belastingen moet de loonheffingskorting worden doorgegeven wanneer je bij een nieuwe werkgever gaat werken. Je nieuwe werkgever vraagt je waarschijnlijk of je deze korting wil ontvangen of je moet dit zelf op een formulier invullen. Als je JA invult ontvang je dus deze korting op de belastingen, de hoogte van de korting hangt af van je leeftijd en salaris. Houd er hierbij wel rekening mee dat wanneer je meerdere werkgevers hebt je deze korting maar voor één baan kunt ontvangen. Het is dan het verstandigst om de korting toe te laten passen door de werkgever bij wie je het meeste verdient. Wil je weten waar jij precies recht op hebt? Check de website van de Belastingdienst.
Pensioen
Het belangrijkste verschil tussen bruto en netto is dus de loonheffingskorting. Het kan zijn dat het verschil nog groter wordt door andere posten die je moet afdragen over je brutoloon. Bijvoorbeeld je pensioen. Pensioen wordt ook berekend over je brutosalaris en is per branche of werkgever verschillend. Vaak krijg je ook over je pensioen een korting (dit noemen ze de franchise) en moet je over de rest pensioenpremie afdragen. Bij Nedflex is dit meestal het STIPP-pensioen en is je premie 4% van je salaris-franchise.
Sommige mensen rijden privé een auto via hun werkgever. De Belastingdienst ziet dit als een vorm van beloning en daarom moet ook daar belasting over betaald worden. Dit heet de bijtelling, en de hoogte hangt wederom af van je salaris, maar ook van de aanschafwaarde van de betreffende auto.
Proforma loonstrook
Zo zijn er verschillende zaken waar je rekening mee moet houden voordat je je nettosalaris kunt uitrekenen. Je werkgever kan dit vaak beter voorspellen dan jij, dus mocht je nieuwsgierig zijn naar je nettosalaris kun je vooraf altijd vragen om een proforma loonstrook. Aan deze loonstrook kun je geen rechten ontlenen, maar het geeft je wel meer inzicht in het bedrag dat uiteindelijk op je rekening wordt gestort.
Kan mijn werkgever ook geld inhouden over het nettosalaris?
Ja dat kan, in een aantal gevallen is de kans aanwezig dat dit gebeurt. Mocht je bijvoorbeeld een boete tijdens het rijden in een bedrijfswagen krijgen, kan het zo zijn dat je werkgever dit bedrag inhoudt van je nettosalaris. Ook kosten van een personeelsvereniging kunnen bijvoorbeeld verrekend worden met je nettosalaris.
Soms krijg je er ook juist geld bij, dit is bijvoorbeeld het geval als je kosten hebt voorgeschoten voor je werkgever of als je reiskosten mag declareren. Ook dit heeft natuurlijk invloed op het geldbedrag dat je uiteindelijk op je rekening ontvangt.