Tips voor je sollicitatiegesprek


Je bent uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek, gefeliciteerd! Nu is het van belang dat je opnieuw een spetterende indruk maakt. Lees hier de tips van onze recruiter Carmen. 

Lees je uitgebreid in 

Hoe meer je weet over het bedrijf, hoe zelfverzekerder je bent. Je kunt je inlezen in het bedrijf door de website en de social media accounts te bestuderen. Wat voor bedrijfssfeer zie je daar en hoe formeel/informeel is het bedrijf? Op de ‘Over ons’-pagina vind je vaak meer informatie over de geschiedenis van het bedrijf, de werkwijze en de bedrijfscultuur. Hier kun je tijdens je gesprek dan ook een vraag over stellen of naar verwijzen.  

Kies de juiste outfit 

Na het inlezen heb je de benodigde informatie om je outfit te bepalen. Dat verschilt per bedrijf, van zakelijk tot casual, maar over het algemeen zijn de volgende items absolute no-go’s: slippers, korte rokjes/jurkjes, diep uitgesneden halslijnen, broeken met gaten en afgetrapte sneakers. Draag tijdens je gesprek ook geen pet of capuchon.  

Neem de vacaturetekst nogmaals door 

Lees voor het sollicitatiegesprek de vacaturetekst nog eens door, zodat je precies weet waar je gesprekspartners naar op zoek zijn. Hierdoor weet jij welke kwaliteiten je extra kunt benadrukken tijdens het sollicitatiegesprek. 

Noem de ander bij naam 

Weet je al met wie je het gesprek gaat voeren en hoe diegene eruitziet? Noem diegene dan bij naam tijdens jullie begroeting. Dit geeft een goede eerste indruk en maakt het gesprek persoonlijker. 

Bereid je voor op de sollicitatievragen  

Door te bedenken wat voor (lastige) vragen er eventueel gesteld worden, kun je alvast rustig nadenken over een goed antwoord. Voorbeelden van veel gestelde vragen zijn: 

  • Kun je iets over jezelf vertellen? 
  • Waarom wil je hier werken? 
  • Zou je jezelf kunnen beschrijven in 3 woorden? 
  • Waar zie je jezelf over 5 jaar? 
  • Waarom zit er een gat in je cv? 
  • Waarom heb je je opleiding niet afgemaakt? 
  • Waarom heb je zo kort bij je vorige werkgever gewerkt? 

Bedenk daarnaast alvast welke vragen jij zelf wilt stellen. Het gaat er tenslotte óók om dat jij erachter komt of je de baan wilt. En het stellen van vragen is niet alleen handig om meer informatie te achterhalen, het toont ook aan dat je echt geïnteresseerd bent.  

Let op je houding 

Je houding is belangrijk tijdens een sollicitatiegesprek. Ga rechtop zitten in een open houding, dus niet met je armen over elkaar. Kijk je gesprekspartner regelmatig aan, praat duidelijk en ga niet friemelen. Zo kom je zelfverzekerd en geïnteresseerd over. 

Bepaal je salarisindicatie 

Het is handig om van tevoren te bedenken wat je zou willen verdienen, zodat de vraag je niet overvalt tijdens je sollicitatiegesprek. Hoe je dat bepaalt, lees je in de blog ‘Tips voor een contractbespreking’.  

Kom op tijd 

Zorg ervoor dat je minimaal 15 minuten van tevoren aanwezig bent. Er kan namelijk altijd iets misgaan onderweg. Deze extra minuten geven je de tijd om rustig het bedrijf te vinden en eventueel naar het toilet te gaan bij aankomst. Hierdoor ga je het gesprek in zonder extra stress en kom je professioneler over. 

Heb je na je gesprek een uitnodiging ontvangen voor een tweede gesprek? Lees dan de blog ‘Tips voor je tweede sollicitatiegesprek’ om je ook daar goed op voor te bereiden.  

Geplaatst op: 21 april 2022