Je bent succesvol door alle sollicitatiegesprekken heen gekomen. Super! Nu vindt er nog één belangrijk gesprek plaats, namelijk de contractbespreking. Wat wordt er tijdens zo’n gesprek besproken en hoe bereid je je hierop voor? Wij leggen het je graag uit.
Wat kun je verwachten?
Het woord zegt het eigenlijk al, tijdens een contractbespreking ga je het contract bespreken met je toekomstige werkgever. Daarnaast worden alle arbeidsvoorwaarden en het salaris vastgesteld. Aan het einde van de contractbespreking komen je nieuwe werkgever en jij, als het goed is, tot een overeenstemming. De gemaakte afspraken worden schriftelijk vastgelegd in een arbeidsovereenkomst. Meestal stuurt de werkgever je deze binnen enkele dagen toe. Vanaf dat moment ben je officieel aangenomen.
Bereken wat je waard bent
Om je voor te bereiden op je contractbespreking stel je allereerst vast wat je waard bent. Dit doe je door onderzoek te doen. Zoek op wat anderen in dezelfde functie en met ongeveer dezelfde hoeveelheid ervaring verdienen. Ook wel ‘het marktconform salaris’ genoemd.
Het is verstandig om bij het vaststellen van je salaris uit te gaan van het brutobedrag, dat is voor werkgevers vaak makkelijker in te schatten dan het nettosalaris.
Onderhandel over je gewenste salaris
Vertel je werkgever nooit wat het daadwerkelijke minimumsalaris is dat je voor ogen hebt. Er moet tijdens het onderhandelen namelijk ruimte overblijven voor jou om water bij de wijn te doen. Pas wel op dat je tijdens het onderhandelen geen bedrag noemt dat honderden euro’s boven het marktconform salaris zit. Dat is namelijk onrealistisch en die aanpak kan bij je werkgever juist averechts werken, waardoor je voorstel niet serieus wordt genomen.
Zo bereid je de salarisonderhandeling voor
Het is belangrijk dat je kan beargumenteren waarom jij vindt dat je het voorgestelde bedrag waard bent. Hoe beter je dit voorbereidt, hoe zelfverzekerder je bent tijdens het onderhandelen. Heb je bijvoorbeeld veel ervaring? Gebruik dat dan als je sterke punt. Ben je een van de weinigen die over jouw skills beschikt? Dan is dat je argument.
Gebruik geen redenen als: ‘ik heb hoge huur’ of ‘ik heb schulden’. Dat zijn geen sterke argumenten, omdat ze gebaseerd zijn op medelijden en niet op wat je waard bent.
Denk na over je secundaire arbeidsvoorwaarden
De onderhandeling gaat tijdens de contractbespreking niet alleen over je salaris, maar ook over je secundaire arbeidsvoorwaarden. Onderzoek welke secundaire arbeidsvoorwaarden er allemaal zijn en bepaal voor jezelf welke voorwaarden je graag in je contract wilt laten opnemen.
Een paar voorbeelden van secundaire arbeidsvoorwaarden zijn:
- Reiskostenvergoeding
- Pensioen
- Auto of fiets van de zaak
- Laptop of smartphone
- Vakantiedagen
- Opleidingsmogelijkheden
- Dertiende maand
- Doorgroeimogelijkheden
- Prestatiebonus
Wanneer beide partijen het niet eens kunnen worden tijdens het gesprek, dan kan het gesprek eventueel een andere dag worden voortgezet. Hoe de onderhandeling ook verloopt, sluit het gesprek altijd op een positieve manier af. Succes met de voorbereiding!