Tips voor je tweede sollicitatiegesprek


Je bent uitgenodigd voor een tweede sollicitatiegesprek. Dat betekent dat je een serieuze overweging bent en dat je een goede indruk hebt achtergelaten. Met deze tips zorg je ook voor een succesvol tweede gesprek. 

Hoe verloopt een tweede sollicitatiegesprek? 

Tijdens een tweede sollicitatiegesprek ga je meer de diepte in. De vragen zullen gerichter zijn. Tijdens je eerste sollicitatiegesprek sprak je waarschijnlijk met een HR-medewerker. Dit keer zal je gesprekspartner je toekomstige leidinggevende zijn. Een nieuw iemand om te overtuigen van wat jij in huis hebt. 

Evalueer het eerste sollicitatiegesprek 

Begin allereerst bij het vorige gesprek. Wat ging er goed en wat had beter gekund? Door te bedenken wat er minder lekker liep tijdens het eerste gesprek, kun je daar tijdens het tweede gesprek op letten. 

Bedenk wat je wilt vragen 

Tijdens een sollicitatiegesprek is het natuurlijk ook belangrijk dat jij bedenkt of het bedrijf en de functie bij jou passen. Om dat te weten te komen is het handig om vragen te stellen, bereid die dus alvast voor.  

Zorg ervoor dat je aan het eind van het gesprek antwoord hebt op de volgende vragen: 

  • Weet ik wat mijn taken zullen zijn? 
  • Kan ik er het aantal uren werken dat ik wil? 
  • Heb ik een indruk gekregen van mijn potentiële nieuwe collega’s? 
  • Weet ik hoe de gemiddelde werkdag eruit komt te zien? 
  • Heb ik een helder beeld van de werksfeer? 
  • Weet ik welke doelstellingen het bedrijf wil behalen? 

Zorg voor de juiste voorbereiding 

De voorbereiding is ook voor je tweede sollicitatiegesprek van groot belang. Leg je outfit klaar en zorg dat je voldoende tijd hebt om jezelf netjes te verzorgen voor je sollicitatiegesprek.  

Ben jij iemand die zenuwachtig wordt tijdens een sollicitatie? Luister dan voor het gesprek muziek om je te ontspannen of ga sporten om je hoofd leeg te maken. (Daarna wel even douchen natuurlijk). Meestal worden zenuwen veroorzaakt door onzekerheid. Om dit te verminderen kun je ook een filmpje kijken dat je zelfvertrouwen geeft. 

Bepaal de onder- en bovengrens van je salaris 

Hebben jullie het in het eerste sollicitatiegesprek nog niet over je salaris gehad? Dan komt dat in het tweede gesprek aan bod. Bedenk daarom alvast wat je zou willen verdienen. Om te bepalen wat een redelijk salaris is, is het verstandig om te kijken naar wat anderen in een soortgelijke functie en met dezelfde hoeveelheid ervaring verdienen. Je leest hier meer over in de blog ‘Tips voor een contractbespreking’.  

Bereid je voor op een onderhandeling 

Als het op het salaris aankomt, is het cruciaal om je voor te bereiden op een eventuele onderhandeling. Is het aanbod van de werkgever lager dan wat jij graag zou willen verdienen? Maak dit dan bespreekbaar en geef aan welk bedrag je zelf voor ogen hebt, zodat jullie hierover kunnen onderhandelen om tot een middenweg te komen.  

Tip! Ben jij de eerste die een bedrag moet noemen tijdens het onderhandelen? Noem dan een bedrag dat ongeveer 100-200 euro boven het bedrag ligt dat je uiteindelijk wilt verdienen. Op die manier houd je ruimte over voor het onderhandelen. 

Word je na je tweede sollicitatiegesprek uitgenodigd voor de contractbespreking? Lees dan in de blog ‘Tips voor een contractbespreking’ welke voorbereiding daarbij komt kijken. Succes! 

Geplaatst op: 21 april 2022