Wat is Payroll?

Het woord payroll komt vanuit de Engelse taal en betekent eigenlijk salarisadministratie. Maar, payroll is nog veel meer dan dat. Bij payroll nemen we het werkgeverschap op ons. Hoe we dat doen? Medewerkers die via een payrollconstructie bij ons werken komen bij Nedflex op contract. Wij zorgen voor een overeenkomst, de uitbetalingen, loonstroken en organiseren eigenlijk alle administratieve zaken rondom het werkgeverschap. We noemen dit ook wel het juridisch werkgeverschap.  

Hoofdkantoor Nedflex - Wat is Payroll

Hoe is payroll ontstaan? 

Payroll is ontstaan vanuit het uitzenden, zo’n 20 jaar geleden zag je (met de opkomst van het internet) dat steeds meer bedrijven zelf de werving en selectie deden om medewerkers te vinden en daardoor voor bepaalde functies niet meer het uitzendbureau nodig hadden. Gelukkig hebben uitzendbureaus meer voordelen dan alleen de juiste mensen vinden. Via een uitzendbureau loop je namelijk geen risico’s met betrekking tot ziekte of arbeidsongeschiktheid. Ook kon je toentertijd via een uitzendbureau meer contracten bieden over een langere periode. Payrollmedewerkers kregen dus vaak een uitzendcontract, en gingen gewoon aan de slag als uitzendkracht. Vanaf begin deze eeuw zijn steeds meer bedrijven dit payroll gaan noemen, waardoor het nu een normaal woord is geworden voor deze dienstverlening.  

Wat is het verschil tussen payroll en uitzenden? 

Tot 2020 waren er wettelijk geen verschillen tussen payroll en uitzenden. Maar voor bedrijven en instellingen waren deze verschillen er wel degelijk. Het belangrijkste verschil is de werving en selectie (allocatiefunctie). Bij uitzenddiensten verzorgt het uitzendbureau de werving en selectie, bij payrollconstructies doet de klant de werving en selectie en voert het payrollbedrijf de administratie en is dus officieel de werkgever. Groot voordeel van een payrollconstructie is vooral de lagere kosten. Vaak is een payrollmedewerker een stuk voordeliger dan een uitzendkracht, vooral omdat er geen kosten worden gemaakt voor de werving en selectie.  

Hoe werkt payroll in 2021? 

Sinds 1 januari 2020 is er een nieuwe wet om payroll en uitzenden ook wettelijk van elkaar te scheiden. Payrollbedrijven mogen sindsdien geen uitzendconstructies meer gebruiken. Tot 2020 werkten payrollbedrijven met uitzendcao’s. Deze cao’s brengen veel flexibiliteit in de contracten, maar dat is vanaf 2020 voor payroll dus niet meer toegestaan. Bij een payrollconstructie volg je nu de cao die geldt bij het bedrijf waar de medewerkers daadwerkelijk aan het werk gaan.  

Het verschil tussen payroll en uitzenden wordt vanaf 2020 geregeld in de WAB. (Check hier meer over de verschillen en de WAB

Het gaat hierbij om twee belangrijke punten: 

  1.  Wie heeft de medewerker geworven en geselecteerd (de allocatiefunctie)?
  2. Gaat de medewerker exclusief aan de slag bij de klant of mag deze ook elders werken via de payroller of uitzender?