Wat is preboarding en hoe werkt het?


Het vinden van goed personeel wordt steeds moeilijker. Wanneer je een nieuwe medewerker hebt aangenomen is het dus van groot belang om ervoor te zorgen dat deze medewerker goed ingewerkt wordt en enthousiast gemaakt wordt om voor je organisatie te werken.

Eerder schreven we al over onboarding en offboarding en het belang van deze periodes. Daarnaast, of eigenlijk daarvoor, is er ook nog preboarding. Iets minder bekend misschien, maar zeker niet minder belangrijk. Maar wat is preboarding dan eigenlijk en hoe richt je deze periode voor je nieuwe medewerkers het beste in?

Wat is preboarding?

Preboarding omvat de tijd vanaf het tekenen van het contract tot de eerste werkdag. De nieuwe medewerker is nog niet begonnen, maar als het goed is wel al heel enthousiast om te beginnen. Met een juiste preboarding strategie kun je dat enthousiasme vasthouden door de medewerker alvast kennis te laten maken met het bedrijf.

Zo zet je preboarding slim in

Een welkom gevoel

Allereerst is het belangrijk om de medewerker het gevoel te geven dat hij/zij ook echt welkom is in je organisatie. Dit kan bijvoorbeeld al met iets heel kleins zoals het sturen van een kaartje of een bos bloemen naar het thuisadres van de medewerker. Maak van het tekenen van het contract ook een feestelijk moment.

Stuur een uitnodiging voor de eerste werkdag

Zorg ervoor dat je de medewerker alvast uitnodigt voor de allereerste werkdag. Zo krijgt de medewerker gelijk het gevoel dat er aandacht wordt besteed aan het inwerktraject.

Lees meer over hoe je een effectief inwerkprogramma opstelt in het blog: Onboarding: 8 tips voor het inzetten van een effectief inwerkprogramma.

Toegang tot intranet

Geef de nieuwe medewerker, indien mogelijk, alvast toegang tot het intranet. Hier kan de medewerker de sfeer binnen het bedrijf proeven, foto’s van teamuitjes bekijken en de nieuwe collega’s aan de hand van de foto’s alvast een beetje leren kennen.

Leestip: Hoe intranet de band met je (seizoens)medewerkers versterkt

Uitnodigen voor werkborrels

Worden er in je organisatie vrijdagmiddagborrels georganiseerd of staat er al een teamuitje of kwartaalborrel gepland? Nodig de nieuwe medewerker dan ook alvast uit. Een informele setting is ideaal om alvast kennis te maken met nieuwe collega’s.

Introduceren bij collega’s

Laat de medewerkers in je organisatie alvast weten welke nieuwe collega’s er wanneer starten. Zo staan ze niet vreemd te kijken bij het introductierondje van de nieuwe medewerker en voelt de nieuwe medewerker dat er ook echt wordt uitgekeken naar zijn/haar start.

Het belang van preboarding

Maar waarom is preboarding dan eigenlijk zo belangrijk? Preboarding draagt bij aan het beeld dat de nieuwe medewerker van je organisatie vormt tijdens en voor de allereerste werkdagen. In de eerste 90 dagen bepalen nieuwe medewerkers of de functie bevalt en of zij zich voor langere tijd aan jouw organisatie willen binden.

Door al voor het inwerken te beginnen met het creëren van een positief beeld zorg je ervoor dat de nieuwe medewerkers zich sneller op hun gemak voelen en ook echt enthousiast worden om te starten met werken. Een nieuwe baan is altijd spannend, veel nieuwe gezichten, een nieuwe functie met nieuwe werkzaamheden, wel zo fijn als je de medewerker direct op zijn gemak kunt stellen door een goed georganiseerde inwerkperiode.

Geplaatst op: 11 september 2018