Zo schrijf je een motivatiebrief


Je hebt een vacature gevonden waar je enthousiast over bent. Leuk! Maar nu vraag je je waarschijnlijk af hoe je een goede motivatiebrief schrijft. Met de volgende tips gaat dit je vast en zeker lukken. 

Lees je goed in 

Om te beginnen is het altijd een goed idee om je in te lezen voordat je een motivatiebrief schrijft. Door te weten waar het bedrijf waarde aan hecht, kun je daar in je brief op inspelen. Kijk tijdens je onderzoek naar de website, de social media accounts en de vacaturetekst zelf. In de vacature staat namelijk vaak letterlijk wat het bedrijf zoekt in een nieuwe medewerker. Hieruit kun je ook direct opmaken hoe formeel/informeel het bedrijf is en wat de tone of voice wordt in je brief. 

Richt je tot de juiste persoon 

Soms staat de naam van de contactpersoon onderaan de vacaturetekst. Als dat niet het geval is, kun je het bedrijf bellen om te vragen aan wie je de brief mag richten. Twijfel je over de schrijfwijze? Vraag degene aan de telefoon dan om de naam voor je te spellen.  

Door de naam van de contactpersoon juist in te vullen, laat je zien dat je je hebt voorbereid. Hierdoor sta je automatisch een streepje voor, want de meeste sollicitanten beginnen hun brief met een algemene aanhef als: “Geachte heer/mevrouw,”.  

Benoem in je motivatiebrief ook dat je hebt gebeld en gebruik de naam van degene die je hebt gesproken. Zo ziet de lezer direct dat je van aanpakken weet en misschien herinneren ze jouw naam zelfs nog van het telefoongesprek. 

Heeft je contactpersoon een achternaam met een tussenvoegsel? Schrijf het eerste tussenvoegsel dan ook met een hoofdletter, bijvoorbeeld: “Beste mevrouw Van den Berg,”. 

Gebruik een pakkende openingszin 

Een pakkende openingszin is essentieel, omdat deze de eerste indruk van je motivatiebrief bepaalt. Kies daarom voor een zin die de aandacht trekt en de lezer nieuwsgierig maakt naar de rest van je brief. Geef in je openingszin bijvoorbeeld een compliment over het bedrijf of de werkwijze, of stel een vraag die de lezer aan het denken zet. Zorg er wel voor dat je openingszin aansluit op de rest van de eerste alinea. 

Vermijd standaardzinnen 

Je wilt natuurlijk opvallen tussen de andere sollicitanten. Dat doe je onder andere door standaardzinnen als: “Naar aanleiding van de advertentie op uw website, solliciteer ik op de functie…” te vermijden. Dit soort zinnen zijn standaard en saai. Dat kun jij beter, toch? 

Wees zelfverzekerd 

Gebruik in je motivatiebrief zelfverzekerde zinnen en wees niet te bescheiden. Vermijd twijfelachtige zinnen als: “Ik denk dat ik een goede aanwinst zou zijn voor jullie team”. Jij weet zeker dat je de perfecte kandidaat bent voor de functie en je gaat ze in deze brief uitleggen waarom. 

Licht je cv toe 

Je motivatiebrief is dé plek om je cv toe te lichten. Vertel bijvoorbeeld waarom je voor een bepaalde opleiding hebt gekozen en wat je daar hebt geleerd. Licht vervolgens toe waarom de kennis en ervaring die jij tot nu toe hebt opgedaan waardevol is voor de functie waarnaar je solliciteert. Let erop dat je alleen informatie geeft die je cv aanvult, niet herhaalt. 

Schrijf kort maar krachtig 

Houd de zinnen en alinea’s kort maar krachtig, zodat je motivatiebrief makkelijk en vlot te lezen is. Probeer om je brief niet langer te maken dan één A4’tje. Hoe langer de tekst is, hoe minder details de lezer onthoudt. En bovendien: door alleen de belangrijkste punten in je brief te vermelden blijft er genoeg over om te bespreken tijdens het sollicitatiegesprek. 

Gebruik niet te vaak ‘ik’ 

In een sollicitatiebrief praat je natuurlijk veel over jezelf, waardoor je al snel het woord ‘ik’ gebruikt. Probeer dit wel een beetje te doseren. Ook goed om in je achterhoofd te houden: het is voor de lezer van je brief vooral interessant om te weten wat jij het bedrijf te bieden hebt, en niet andersom.  

Stel jezelf de ‘Waarom?’-vraag 

Stel jezelf tijdens het schrijven van je motivatiebrief voortdurend de ‘Waarom?’-vraag om te controleren of je niet te oppervlakkig schrijft. Schrijf je bijvoorbeeld dat je een goed inlevingsvermogen hebt? Vraag jezelf dan af waarom dit relevant is voor de functie. En als dat zo is, kun je dan een voorbeeld geven waaruit blijkt dat je een goed inlevingsvermogen hebt? Je brief wordt namelijk sterker door alles wat je beweert ook te onderbouwen met concrete voorbeelden. 

Voorkom spelfouten 

Laat je motivatiebrief altijd controleren door anderen uit je omgeving die de Nederlandse taal goed beheersen. Je wilt natuurlijk niet onprofessioneel overkomen doordat er spelfouten in je brief staan. 

Sluit sterk af 

Geef in de afsluitende alinea van je brief een korte samenvatting van de redenen waarom jij geschikt bent voor de functie of benadruk nogmaals je enthousiasme over de functie. Verwijs de lezer ook naar je cv voor meer informatie. Als afsluiting motiveer je de lezer subtiel om je uit te nodigen voor een sollicitatiegesprek. 

Wil je weten hoe je je voorbereid op je sollicitatiegesprek? Lees dan de blog ‘Tips voor je sollicitatiegesprek’. 

Geplaatst op: 21 april 2022