Je curriculum vitae, afgekort cv, gebruik je tijdens het solliciteren. We hebben in dit blog eenvoudig op een rijtje gezet uit welke onderdelen een cv bestaat.
Contactgegevens
Voor- en achternaam
Adres
Geboortedatum
Telefoonnummer
E-mailadres*
Deze informatie kun je op een overzichtelijke en speelse manier in je cv zetten door gebruik te maken van contact icoontjes, zoals in het voorbeeld hierboven.
*Denk je er wel aan om een professioneel e-mailadres te gebruiken met bijvoorbeeld alleen je voor- en achternaam?
Profielschets
Een profielschets is een korte tekst waarin je jezelf voorstelt. Een sterke profielschets voldoet aan de volgende punten:
- De tekst weerspiegelt je persoonlijkheid.
- De tekst is kort (maximaal 6 regels).
- Er staat in wie je bent, waar je goed in bent, wat je sterke eigenschappen zijn en wat je zoekt in je nieuwe baan.
- De tekst sluit aan op de functie waarnaar je solliciteert.
- Het is een lopende tekst zonder opsommingen.
Hulp bij het schrijven van een profielschets
Stel jezelf de volgende vragen wanneer je je profielschets schrijft:
- Wie ben ik als persoon en als collega?
- Wat zijn mijn competenties?
- Wat zijn mijn persoonlijke eigenschappen?
- Wat heb ik bereikt op professioneel vlak?
- Wat zijn mijn toekomstige doelen?
- Waar ben ik naar op zoek in een functie en werkomgeving?
Opleidingen & werkervaring
Voordat je je opleidingen en werkervaring toevoegt aan je cv, is het verstandig om na te gaan bij welke van deze twee onderwerpen jouw sterkste punten liggen. Dat onderdeel zet je bovenaan. Hanteer per onderdeel een chronologische volgorde, waarbij je meest recente opleidingen en banen bovenaan komen te staan. Dat leest namelijk het makkelijkst.
Opleidingen
Benoem de opleidingen die je hebt gedaan en eventuele cursussen of trainingen, deze moeten dan natuurlijk wel relevant zijn voor de functie waarop je solliciteert. Noteer ze op de volgende manier:
Opleiding
Periode | Opleidingsinstituut | Plaats
Werkervaring
Vermeld hier alle banen die veel hebben gedaan voor je professionele ontwikkeling of die relevant zijn voor de functie waarnaar je solliciteert. Deze zet je overzichtelijk op een rijtje, dat doe je bijvoorbeeld zo:
Functietitel
Periode | Bedrijfsnaam | Plaats
Functieomschrijving met al je taken, verantwoordelijkheden en prestaties.
Kennis & vaardigheden
In dit onderdeel van je cv maak je een opsomming van jouw beste competenties en vaardigheden. Je kunt vaardigheden onderscheiden in twee categorieën: hard- en soft skills.
Hard skills
Hard skills zijn dingen die je kunt aanleren. Het gaat hierbij om bijvoorbeeld vakinhoudelijke kennis, zoals programmeren. Vaak zijn hard skills aangeleerd tijdens het werk of bijvoorbeeld bij een opleiding of cursus. Hierbij kun je denken aan:
- Software
- Vreemde talen
- Bedienen van machines
Soft skills
Soft skills hebben meer betrekking op jouw persoonlijkheid. Ze laten zien hoe jij met anderen en je werk omgaat. Voorbeelden hiervan zijn:
- Samenwerken
- Oplossingsgerichtheid
- Leiderschap
Zorg ervoor dat je beide soorten vaardigheden benoemt op je cv. Een slimme manier om je soft skills te laten zien, is door ze in je profielschets te verwerken. Hard skills kun je in een lijst opsommen, zoals in het voorbeeld hierboven. Op dezelfde manier kun je bijvoorbeeld ook weergeven hoe vloeiend je bent in het spreken van talen.
Tip!
Met bovenstaande onderdelen heb je de basis voor je cv klaarstaan. Wil je weten hoe je een inhoudelijk sterk cv maakt? Lees dan al onze tips in de blog ‘Hoe maak ik een goed cv?’.