cv - sollicitatiebrief

Hoe maak ik een goed cv?

HR | Werkzoekend | Werving & Selectie

Een goed cv maken klinkt misschien als saai en tijdrovend, maar dat hoeft het helemaal niet te zijn. En wil je een sollicitatie versturen dan is het wel fijn als het er een beetje professioneel uitziet. Met deze tips heb jij zo een mooi cv in handen. Laat die nieuwe baan maar komen!

1. Maak je cv opvallend

Een opvallende lay-out onderscheidt jouw cv van de rest, maar overdrijf hierbij niet want het blijft tenslotte een zakelijke brief. Maak het visueel, door bijvoorbeeld gebruik te maken van een infographic zoals onderstaande. Maar denk ook bijvoorbeeld aan het gebruik van iconen om eigenschappen uit te beelden. 

2. Zorg voor overzicht

Het is belangrijk dat diegenen die jouw cv voor zich hebben makkelijk en snel zien waar ze jouw ervaring, studie en bijvoorbeeld competenties terug kunnen vinden. Denk daarom aan het gebruik van duidelijke tussenkopjes of maak je functietitels dik gedrukt. Het duidelijk scheiden van de verschillende onderdelen creëert ook gelijk overzicht.

3. Zorg dat je cv aansluit op de functie

Het komt soms voor dat je je cv wat moet aanpassen aan de functie waar je op solliciteert. Kijk hierbij goed naar de ontvanger van jouw cv, wat zou diegene aanspreken? Wat is minder belangrijk? Gebruik je cv om de aandacht te trekken voor al jouw sterke punten en kennis.

4. Zorg dat je cv foutloos is

Samen met je motivatiebrief is je cv de eerste indruk die je achterlaat bij een werkgever. Daarom is het belangrijk dat het foutloos geschreven is en er verzorgd uit ziet. Lees je cv daarom nog eens extra goed door en vraag ook of iemand anders (met goede beheersing van de grammatica) dit voor jou wil doen.

5. Maak je cv niet te lang

Om jouw cv aantrekkelijk te maken is het handig om je cv niet te lang te maken, 2 A4’tjes is ideaal. Bijbanen kun je bijvoorbeeld beter schrappen als je er werkervaring voor in de plaats kunt zetten. Maar noem wel al je werkervaring, zo voorkom je dat er een ‘gat’ ontstaat in je werkervaring.

6. Eerlijkheid duurt het langst

Mocht er wel een gat vallen in je cv, probeer deze dan niet op te vullen. Een aantal maanden toevoegen aan de tijd dat je een baan had lijkt misschien een goed idee, maar als de aap uit de mouw komt kun je die baan waarschijnlijk wel vergeten.

Hoe maak ik een goed cv

Download de infographic ‘Hoe maak ik een goed cv

Geplaatst op: 18 augustus 2020
© 2022 Nedflex - Alle rechten voorbehouden