Een goed cv maken, hoe doe je dat?


Onze recruiters weten als geen ander waar je op moet letten bij het opstellen van je curriculum vitae. In dit blog deelt onze recruiter Carmen haar tips voor een goed cv met je. Doe er je voordeel mee!  

Maak je cv duidelijk leesbaar 

Als er veel sollicitaties binnenkomen, scannen recruiters de cv’s. Ze zullen ook jouw cv dus echt niet altijd grondig van begin tot eind lezen. Maak je cv overzichtelijk door tussenkoppen toe te voegen, de alinea’s en zinnen kort en krachtig te houden en opsommingen te gebruiken. Zo zorg je ervoor dat belangrijke informatie sneller te vinden is. 

Scan je inhoud op relevantie 

Waar het natuurlijk vooral om draait, is de inhoud van je cv. Let er daarom op dat alles wat je erin zet relevant, actueel en interessant is. Je eerste bijbaantjes van 10 jaar geleden hoef je er echt niet in te zetten als dat werk totaal niet matcht met de vacature waar je op solliciteert. Wat voor je potentiële werkgever wél interessant is, is om te lezen wat je taken waren bij je voorgaande banen. Schrijf daarom per eerdere functie een korte omschrijving van je takenpakket en verantwoordelijkheden. 

Extra tip! Je wilt natuurlijk graag opvallen tussen de andere kandidaten, dus gebruik vooral geen standaardzinnen en clichés. Wees jezelf en schrijf een spontaan stukje over jezelf, waaruit blijkt wat jou uniek maakt en waarom jij een aanwinst bent voor dit team.

Doe een extra spellingcheck  

Spelfouten of slordigheden laten een onprofessionele en onzorgvuldige eerste indruk achter. Zinnen die niet lekker lopen, twee keer hetzelfde woord achter elkaar, dt-fouten of ontbrekende leestekens, stuk voor stuk dingen die afbreuk doen aan de inhoud van je cv. Lees je tekst daarom meerdere keren door en laat je cv altijd door iemand anders checken voordat je solliciteert. 

Trek de aandacht met de vormgeving 

Tot slot; vormgeving. Een cv met een mooie lay-out, verschillende kleuren, een prettig leesbaar lettertype en een duidelijke indeling trekt eerder de aandacht van een recruiter dan een simpel tekstbestandje met een lap tekst. Bovendien kun je de vormgeving in je voordeel laten werken door belangrijke punten extra te laten opvallen, bijvoorbeeld door ze dikgedrukt te maken of een kleur te geven. Zie hieronder hoe je eenvoudig een mooi vormgegeven cv maakt.

Een goed cv maken

Wil je weten wat er allemaal in je cv hoort te staan? Dat lees je in de blog ‘Wat staat er in een cv?’. 

Laatste update: 23 mei 2022