Senior werkzoekende

UWV bestand vergrijst; kans op werk oudere klein

27 augustus 2015 HR Social Return Werving & Selectie

Werklozen zijn nu gemiddeld ouder dan 25 jaar geleden. In 1990 was de werkloosheid vooral hoog onder jongeren; 850.000 mensen van 15 tot 25 jaar had geen baan. Inmiddels zijn de rollen omgedraaid. Het UWV meldt dat er in 2014 880.000 mensen van 55-65 jaar werkloos zijn. Nedflex en INDIVIDU zien desalniettemin kansen voor het activeren van de doelgroep 55-plus.

De voornaamste oorzaken: de vergrijzing van de Nederlandse bevolking, en de toegenomen arbeidsparticipatie van deze doelgroep (van 44,6% naar 64,9%). Er werken nu simpelweg meer mensen van 55 tot 65 jaar dan in de jaren ’90. Werknemers gingen toen vaker dan nu met vervroegd pensioen en hadden vaker een WAO uitkering.

De kans op het vinden van werk is voor oudere werklozen relatief klein, meldt het UWV. In 2013 had de helft van de werklozen van 15 tot 45 jaar in 2014 betaald werk. Van de 45- tot 75-jarige werklozen had slechts 20% een baan gevonden.

SROI: kansen voor doelgroep 55plus

Renske Splinter-’t Hart, Social Return specialist bij Nedflex en INDIVIDU, ziet kansen om dit aantal te laten slinken. “De ervaring leert ons dat uit deze leeftijdscategorie zeer waardevolle werknemers voort kunnen komen. Werknemers die bovendien, omdat ze ook binnen de social return doelgroep kunnen vallen, extra aantrekkelijk zijn voor de werkgever. Daarnaast tellen ook flexibele social return medewerkers mee voor de SROI verplichting van een onderneming. Wij hebben met name via INDIVIDU dit jaar al tientallen mensen uit deze doelgroep aan een baan in combinatie met een opleiding kunnen helpen.”

Meer weten over via Nedflex of INDIVIDU werken? Bekijk het actuele aanbod aan vacatures bij INDIVIDU en Nedflex.

Meer weten over het werven van social return kandidaten via Nedflex en INDIVIDU? Neem contact op met Renske.