Aan het werk

5x zo werk je productief thuis

16 maart 2020 Actueel HR

Nu we door het coronavirus zoveel mogelijk thuis moeten werken, kun je misschien wel wat tips gebruiken om dat zo effectief mogelijk te doen. We geven je 5 tips.

Tip 1: Creëer een echte werkplek

Zorg voor een goede werkplek. Het is natuurlijk heel verleidelijk om lekker met je laptop in bed te blijven liggen of op de bank te hangen. Maar je productiviteit zal dat niet echt ten goede komen. En bovendien is het voor je houding ook niet echt bevorderlijk. Heb je geen aparte ruimte in huis met bureau en comfortabele stoel, maak dan gewoon de keukentafel leeg. 

Tip 2: Maak een duidelijk schema voor jezelf

Begin je dag met het maken van een to-do lijst. Zo weet je precies wat je die dag af wilt/moet hebben. Vergeet ook zeker niet om je koffie- en lunchpauze hierin mee te nemen. Hoe meer je dagindeling op een normale kantoordag lijkt, hoe productiever je zult zijn. 

Sta dus ook gewoon dezelfde tijd op als je normaal zou doen, ga eerst douchen en ontbijten en start je dag net zo laat als dat je op kantoor zou doen. (En ja, als je normaal gesproken een uur reistijd hebt, mag je best een half uurtje later opstaan.) 

Tip 3: Laat je niet afleiden

Koffie of thee en een pak koekjes op tafel is een prima idee, maar leg de krant en post buiten zicht en zorg ervoor dat je je telefoon ook niet steeds kunt pakken voor elk appje dat je binnenkrijgt. Heel verleidelijk om steeds even social media te checken, maar het zorgt er natuurlijk wel voor dat je spanningsboog een flink stuk korter wordt. Leg je telefoon bijvoorbeeld aan de andere kant van de kamer zodat je wel bereikbaar bent.

Tip 4: Haal een frisse neus

Vergeet niet om tijdens je “lunchpauze” een rondje buiten te lopen. Even frisse lucht inademen doet wonderen voor je productiviteit en je werkt gelijk aan je dagelijkse beweging, win-win dus! 

Tip 5: Vergeet je collega’s niet

Probeer op afstand toch samen te werken met je collega’s. Niets zo fijn als af en toe even een belletje om een echte stem te horen. De contactmogelijkheden zijn vandaag de dag natuurlijk eindeloos, maak daar dan ook gebruik van. Organiseer bijvoorbeeld een video call om die ene brainstorm toch gewoon door te laten gaan.