Desktop grafiek Indeed

Checklist voor de ideale thuiswerkplek

Duurzaamheid | HR | Werkzoekend

Zoals je misschien al in ons voorspellingsblog voor 2021 hebt gelezen, zal het thuiswerken ook in 2021 blijven. Heb jij nog niet geïnvesteerd in de ideale thuiswerkplek? Dan is dit het moment! Met deze checklist zie je zo waar jij nog wel wat voordeel kunt behalen. 

1. Stoel 

De opties om ergens op te zitten zijn thuis natuurlijk veel groter dan op een kantoor. Je hebt (meestal) een keukenstoel, een bank, misschien een lekkere luie stoel, een bed. Maar je raadt het al, dat zijn niet de beste zitplekken tijdens het werken. Zorg er daarom voor dat je een goede verstelbare stoel in huis hebt. Je kunt altijd je werkgever inschakelen mocht je er zelf geen een in huis hebben. Zo kies je de juiste stoelhoogte: zet de voeten plat op de grond, verhoog of verlaag je stoel zodat de knie een hoek van 90 graden maakt, gebruik eventueel een voetensteun.

2. Bureau vs keukentafel 

Hoe verleidelijk en gezellig het ook is om lekker in de woonkamer aan de keukentafel te gaan zitten, je kunt het beste voor een bureau kiezen dat je in hoogte kunt verstellen. Ter illustratie: een eettafel is vaak rond de 78 cm hoog, terwijl het ideale bureau voor vrouwen meestal tussen de 71 en 73 cm hoog is, dat ligt natuurlijk helemaal aan de lengte van degene die erachter zit. Zo weet je of je de juiste tafelhoogte hebt: ga ontspannen zitten en zorg dat de tafel tot ellebooghoogte komt. Steun met je armen op armleggers of op de tafel zelf, verhoog de armleggers tot dezelfde hoogte als de tafel.

3. Computer 

Werk je op een laptop? Zorg er dan voor dat je ook een losse muis en toetsenbord gebruikt. Leg deze zo voor je neer, dat je er niet naar hoeft te reiken. Werk je vaak met 2 programma’s tegelijk, dan is het goed om met 2 beeldschermen te werken. Zet het scherm dat je het meest gebruikt recht voor je. Wat is dan de juiste schermhoogte? Stel de bovenkant van het scherm iets onder ooghoogte. Gebruik eventueel een laptophouder. De afstand tot je beeldscherm zou minimaal 1 armlengte moeten zijn.

4. Temperatuur 

De ideale temperatuur is natuurlijk voor iedereen verschillend. En het grote voordeel van thuiswerken is dat je dat dan dus ook helemaal zelf kunt bepalen. Er zijn verschillende onderzoeken gedaan naar de ideale temperatuur op kantoor. Onderzoek van de Helsinki University of Technology wijst uit dat medewerkers de hoogste productiviteit laten zien bij een temperatuur rond de 22 °C. De productiviteit laat een stijgende lijn zien van lage temperaturen tot aan 22 °C en neemt juist af wanneer het warmer wordt dan 23-24 °C. 

5. Verlichting 

Bij het inrichten van een thuiswerkplek zien veel mensen een ding over het hoofd, de verlichting. Het meest ideaal is het als er daglicht in je thuiswerkplek naar binnenvalt. Zorg er wel voor dat je parallel aan een raam zit, zodat je niet zelf tegen het soms felle licht in kijkt en dat er ook geen zonlicht op je beeldscherm kan weerspiegelen.  

Werk jij op een plek waar niet veel daglicht naar binnenvalt? Zorg er dan voor dat je een goede lamp aanschaft, voldoende en goed licht verhoogt namelijk de concentratie. Maar wat is dan voldoende licht? Voor een kantoorwerkplek wordt 500 Lux als verlichtingsnorm aangehouden.  

Lux is een lichtsterkte eenheid voor de lichthoeveelheid die op een oppervlakte terechtkomt. Als voorbeeld: met een lamp van 500 Lumen verlicht je 1 vierkante meter met 500 Lux. Wil je met dezelfde lamp 10 vierkante meter verlichten, dan verlicht je dit met 50 Lux. 

In plaats van een lamp van bijvoorbeeld 500 Lumen kun je ook een sterkere lamp nemen en deze wat verder weghangen. Dan zal de verlichtingssterkte op dat oppervlak ongeveer gelijk blijven, maar het contrast tussen licht en donker wordt een stuk kleiner. Dat kan fijner zijn als het om een werkplek gaat. 

Wil je het precies aanpakken? Gebruik deze vuistregel: als je een lamp 2 keer zo dicht bij een oppervlak plaatst, wordt het 4 keer zo sterk belicht. 

Bron: onderzoek Helsinki University of Technology: https://escholarship.org/uc/item/45g4n3rv#page-4 

Bron: Consumentenbond 

Geplaatst op: 10 februari 2021