Voorspellingen voor de arbeidsmarkt in 2021


In 2020 waren we in de ban van de Wet Arbeidsmarkt in Balans, een wet die grote veranderingen op de arbeidsmarkt teweeg zou brengen. En die grote veranderingen die kwamen er. Maar de veranderingen van de WAB vielen in het niet bij de pandemie die ons heeft bereikt. In 2020 is de arbeidsmarkt voor alle bedrijven en instellingen voorgoed veranderd. Thuiswerken is de norm, quarantaines van 10 dagen, Zoom meetings om je dag te starten en horecapersoneel aan het werk als aspergesteker. Ik had het niet kunnen voorspellen een jaar geleden. Toch wil ik je meenemen in een aantal voorspellingen voor 2021. Of ze uit gaan komen? Who knows… 

Verkoudheidsprotocol 

De afgelopen maanden hebben we allemaal geprobeerd te doen wat goed is met betrekking tot quarantaine. Ook hebben we zoveel als mogelijk de juiste richting proberen te zoeken wat betreft verzuim in het personeelsbestand. Voor 2021 wordt het voor ieder bedrijf nog belangrijker om de verzuimcijfers binnen de perken te houden. Denk bijvoorbeeld na over een verkoudheidsprotocol, iets waar je in december 2019 toch om werd uitgelachen. Maar bij klachten blijf je thuis, dat geldt voor iedere medewerker en zal in heel 2021 nog aan de orde zijn. Natuurlijk bestaat er al iets als een verzuimprotocol, maar door veel bedrijven is nog niet nagedacht over wat te doen bij een verkoudheid. Wat doe je straks bijvoorbeeld als iemand niet mag werken op locatie, terwijl deze medewerker niet ziek is? Betekenisvol zijn voor een onderneming vanuit huis, denk erover na, want bij een verkoudheid ben je immers niet meteen ziek. 

Op- en afschalen personele bezetting 

In maart 2021 zullen de Tweede Kamerverkiezingen plaatsvinden. Veel politieke partijen hebben in hun programma’s opgenomen dat er meer vast werk moet komen en minder flex. En dat terwijl de WAB, die hier een betere balans in zou moeten vinden nog geen jaar zijn intrede heeft gedaan. Iedereen heeft kunnen zien hoe hard een sector als de horeca is geraakt de afgelopen maanden. Vele bedrijven zijn ondanks een jaar waarin ze maar voor de helft de deuren mochten openen (26 weken gesloten!), wonder boven wonder nog steeds in leven. Mede door de steunmaatregelen en uitgestelde belastingen, maar ook door de flexibiliteit van hun personeel konden de financiële verplichtingen omlaag de afgelopen maanden. Het is dan ook voor vele bedrijven van levensbelang om in 2021 goed te kunnen op- en afschalen met personele bezetting. 

Werkplekken 

Voor 2020 werd het ook al wel gedaan, thuiswerken of op speciale flexwerkplekken. Maar in 2020 was het ineens de norm. En in 2021 zal het thuiswerken ook zeker nog doorgaan. Voor de een is het een uitkomst, voor de ander vooral een grote uitdaging. Grote bedrijven zullen in 2021 het thuiswerken blijven stimuleren, al is het in ieder geval voor een paar dagen per week. Het kantoor zal zeker niet verdwijnen, maar er zullen wel nieuwe werkplekken bij komen, of dat nu thuis is of bijvoorbeeld in cafés of speciaal ingerichte flexkantoren. 

Partytime 

De Zoom borrels zijn in 2021 hopelijk passé. Leuk voor een keer, maar een ‘echt’ feestje, daar kan natuurlijk niets tegenop. Mocht de bedrijfskantine niet volstaan, ga naar de lokale horecaondernemer. Ze kunnen in 2021 wel een extra evenement gebruiken. Want als er één sector is waar een feestje vieren ‘veilig’ kan in 2021, dan is het de horeca wel. 

Wat kun je van Nedflex verwachten in 2021?  

Niets is dus zo veranderlijk als de arbeidsmarkt. Wij bewegen mee met alle ontwikkelingen en zijn er ook in 2021 voor je. Zo kun je bij ons terecht voor de invulling van je vacatures, bieden we payrolldiensten, vinden we voor jou medewerkers tijdelijk een andere baan, bieden we juridische ondersteuning, kijken we samen naar een passende opleiding of cursus, en helpen we je om efficiënter en flexibeler om te gaan met je personeelsbestand. Neem contact met ons op, dan vertellen we je graag wat de mogelijkheden zijn.   

Laatste update: 27 januari 2021