Bedrijfsplan schrijven voor je eigen uitzendbureau


Een eigen uitzendbureau starten doe je niet zomaar, het vraagt om een goed doordacht bedrijfsplan om succesvol te zijn. Dit bedrijfsplan kun je eigenlijk zien als een soort routekaart die je helpt bij het navigeren door de uitdagingen en kansen in de uitzendbranche. Maar wat zet je daar dan allemaal in? We geven je in dit blog tips voor het schrijven van een ondernemersplan voor jouw eigen uitzendbureau. 

Marktanalyse 

Begin met een grondige analyse van de uitzendmarkt in jouw regio. Onderzoek de vraag naar verschillende soorten uitzendwerk, concurrentie, en mogelijke niches waar je je kunt onderscheiden. Lees hier meer over het bepalen van de branche waarin je een uitzendbureau wilt starten. 

Doelgroep 

Bepaal welke doelgroep je wilt bereiken en welke specialisaties of diensten jouw uitzendbureau gaat leveren. Het is handig om je te richten op een specifieke sector of functies, zodat je gerichter kunt werven en klanten beter van dienst kunt zijn. 

Bedrijfsstructuur 

Beschrijf de juridische structuur van jouw uitzendbureau (wordt het een eenmanszaak, BV, VOF?) en bepaal hoe het bedrijf zal worden geleid. Ga je het samen met iemand anders doen of wil je meer personeel aannemen, wijs dan ook verantwoordelijkheden toe aan de verschillende personen binnen het bedrijf. 

Financiële planning 

Maak een gedetailleerde financiële prognose voor de komende jaren. Denk aan kosten zoals kantoorruimte, salarissen, marketing en verzekeringskosten. Bepaal ook hoe je deze financiering gaat verkrijgen. 

Marketingstrategie 

Beschrijf hoe je jouw uitzendbureau op de markt gaat brengen en hoe je klanten gaat aantrekken. Overweeg online- en offline marketingkanalen en bepaal een budget voor deze kanalen. 

Wervingsstrategie 

Ontwikkel een plan om geschikt personeel aan te trekken. Dit omvat niet alleen werkzoekenden, maar ook manieren om geschikte bedrijven te benaderen voor potentiële samenwerkingen. 

Juridische zaken 

Onderzoek alle relevante wet- en regelgeving met betrekking tot het runnen van een uitzendbureau. Zorg ervoor dat je volledig voldoet aan de arbeidswetgeving en zaken als contracten en verzekeringen regelt. Mocht je nu denken, wat? Als je een uitzendbureau start via Nedflex nemen wij al deze zaken voor je uit handen. Meer informatie over het starten van een uitzendbureau via ons vind je hier

Technologie en software 

Overweeg welke software en technologieën je nodig hebt om je dagelijkse activiteiten efficiënt te beheren, zoals wervingssoftware, boekhoudsystemen en klantrelatiebeheer. 

Risicobeheer 

Zet de potentiële risico’s op een rijtje en ontwikkel strategieën om deze te beheersen. Je kunt hierbij denken aan financiële risico’s, juridische aansprakelijkheid en reputatierisico’s. 

Groeiplan 

Beschrijf hoe je je uitzendbureau op de lange termijn wilt laten groeien. Denk na over uitbreiding naar nieuwe markten, het toevoegen van nieuwe diensten of het vergroten van het aantal werknemers. 

Een goed doordacht bedrijfsplan vormt de basis van jouw eigen uitzendbureau en stelt je in staat om de juiste beslissingen te nemen tijdens het opstartproces, maar ook daarna. Het is ook een belangrijk document als je financiering wilt verkrijgen van investeerders of een lening wilt aanvragen bij een bank. Met een goed plan en een dosis doorzettingsvermogen ben je goed op weg om een succesvol uitzendbureau op te bouwen. 

Laatste update: 27 juli 2023