Een eigen uitzendbureau starten – hoe bepaal je je branche?


Als je van plan bent om een eigen uitzendbureau te starten, is het belangrijk om de juiste branche te kiezen. Maar hoe bepaal je die? Er zijn verschillende factoren waar je rekening mee moet houden bij het maken van deze keuze. 

Hoe ziet de markt eruit? 

Voordat je een branche kiest, is het belangrijk dat je eerst de markt analyseert. Kijk naar de groei en vraag naar arbeidskrachten in verschillende sectoren. Bepaal vervolgens welke branche de grootste vraag naar werknemers heeft en welke branche het beste aansluit bij jouw netwerk, kennis en interesses. 

Branchekennis 

Het is ook handig om te weten wat er speelt in de branche die je kiest. Kijk hiervoor bijvoorbeeld naar de wet- en regelgeving, hoe zit het met vraag en aanbod van werk in deze markt en wat zijn de uitdagingen waar bedrijven in die branche tegenaan lopen? 

Concurrentieanalyse 

Kijk goed naar de concurrentie en bepaal waarom jij anders bent dan al die andere uitzendbureaus in dezelfde branche. Bied jij bijvoorbeeld een uniek product of een unieke service? Dit kan ook zitten in het focussen op specifieke niches of het aanbieden van een betere klantenservice dan jouw concurrenten. 

Vind je doelgroep 

Wie is je doelgroep en hoe en waar kun je die bereiken? Kijk naar de demografische gegevens van de mensen die werk zoeken in de branche en hoe je hen kunt helpen hun droombaan te vinden. Je kunt natuurlijk ook eenvoudig zien in welke omgeving de meeste vacatures in jouw branche openstaan.

Kostenplaatje 

Bepaal hoeveel geld je nodig hebt om je uitzendbureau op te starten en hoeveel inkomsten je uit je bedrijf verwacht te halen. Onderzoek de inkomsten- en uitgavenpatronen in de branche en bepaal of je uitzendbureau winstgevend kan zijn. 

Als je naar deze factoren kijkt, bepaal jij straks de perfecte branche voor jouw uitzendbureau. Onthoud wel dat het kiezen van de juiste branche pas een eerste stap is op weg naar het starten van een succesvol uitzendbureau. Daarna kun je je focussen op het bepalen van de juiste bedrijfsstrategie en het vinden van klanten en geschikte werknemers. 

Geplaatst op: 20 maart 2023