Bibliotheek wetboeken Wet

Nog niet iedereen overtuigd van nieuwe Wet Arbeidsmarkt in Balans

21 mei 2019 Juridisch

De Eerste Kamer is er nog niet helemaal van overtuigd dat de nieuwe Arbeidswet van minister Koolmees (Sociale Zaken) ervoor zal zorgen dat er meer vaste arbeidscontracten komen en minder flexwerk.

Maandagavond 20 mei is de behandeling van de wet in de Eerste Kamer begonnen. Het belangrijkste doel van de wet is het dichten van de kloof tussen vast werk en flexwerk, zoals tijdelijke contracten, uitzendkrachten, payrolling, oproepkrachten en zzp’ers.

Coalitiepartijen zijn kritisch

Verschillende senatoren, van de oppositie en de coalitie, vrezen echter dat de problemen van payrollers zich zullen verplaatsen naar uitzendkrachten (schijnuitzendkrachten) en zzp’ers (zzp-schijnconstructies).

Vooral VVD en ChristenUnie hadden het over dit zogenoemde ‘waterbedeffect’, maar ook coalitiegenoten D66 en CDA waren hier kritisch over. De Raad van State waarschuwde hier ook al voor.

Verschillende payrollbedrijven lieten maandag in NRC al weten de nieuwe wet inderdaad op die manier te willen omzeilen.

Minister moet met voorstellen komen

Om dit probleem op te lossen, vroeg de gehele Eerste Kamer onder aanvoering van de VVD aan Koolmees om nog voor de zomer met uitgewerkte voorstellen te komen, die zzp’ers aan de onderkant van de arbeidsmarkt beschermen en schijnzelfstandigheid tegengaan.

De minister kon niet anders dan hiermee instemmen, ook al weet hij hoe lastig dit is. Er wordt op de ministeries van Sociale Zaken en FinanciĆ«n al jaren gewerkt aan nieuwe regels voor zzp’ers, maar keer op keer blijkt dit niet de goede oplossing te zijn. Hierdoor wordt wetgeving steeds opnieuw uitgesteld.

Volgende week dinsdag stemt de Eerste Kamer over de nieuwe Arbeidswet.

Bron: nu.nl

Ben jij al voorbereid op de Wet Arbeidsmarkt in Balans?

De WAB brengt een aantal veranderingen op de arbeidsmarkt met zich mee. Heb je jouw dienstverlening hier al op aangepast? Onze specialisten helpen je hier graag bij.

Download Nedflex whitepaper Wet Arbeidsmarkt in Balans