Hoe jij van je tijdelijke kracht een vaste kracht maakt


Tijdelijke krachten zijn goud waard. Enthousiaste medewerkers die er altijd zijn als je ze nodig hebt, en snel en moeiteloos meedraaien met je team. Maar het enige grote nadeel…Zijn ze net goed ingewerkt en ben je helemaal blij met ze, zit de periode er alweer bijna op. Wil jij van je beste tijdelijke krachten een vaste kracht maken? Met deze tips vergroot jij de kans dat ze bij jou in vaste dienst komen. 

Studenten 

Studenten of scholieren zijn heel gewild in de bijbanenwereld. Het zijn vaak jongeren die een zakcentje willen verdienen en hiervoor doordeweeks na school willen werken en soms ook in de weekenden. In de vakanties willen studenten zelfs vaak fulltime werken. Maar hoe zorg je ervoor dat ze bij jou meer uren gaan draaien? Ga het gesprek aan, vertel ze dat je heel blij met ze bent en of ze misschien voor een kleine bonus een extra dagje erbij willen gaan werken. Een bonus maakt het voor studenten en scholieren vaak heel interessant om dit te overwegen. 

Tevreden? Ga direct het gesprek aan 

De belangrijkste tip, ga het gesprek aan zodra je tevreden bent en deze werknemer niet kwijt wilt. Uit ervaring merk ik zelf dat bedrijven altijd erg lang wachten met dit gesprek, terwijl dit voor de medewerker super motiverend is. Tegenwoordig is er veel personeelstekort dus ga zo snel mogelijk dit gesprek aan. 

Mogelijkheden bespreken 

Werkgevers denken vaak aan wat zij als bedrijf nodig hebben. Maar het is veel waardevoller als je denkt vanuit jouw medewerkers. Zeker in deze markt is het belangrijk dat je personeel weet te behouden. Ga hierover in gesprek met de medewerkers, welke doelen hebben ze en wat willen ze nog behalen? Misschien heeft een van je werknemers wel veel meer te bieden dan jij nu weet, maar wat wel heel nuttig kan zijn voor het bedrijf. 

Deel groei- en ontwikkelkansen 

De reden voor opzegging van een tijdelijk contract komt vaak vanuit de medewerker. Ze gaan studeren, of zoeken een nieuwe uitdaging. Voornamelijk jongeren willen zich blijven ontwikkelen. Zorg er daarom voor dat er opleidingen of trainingen binnen je bedrijf te volgen zijn, en maak ook duidelijk dat die kansen er zijn. Met deze trainingen en opleidingen kunnen medewerkers zich ontwikkelen en doorgroeien naar een hogere functie binnen jouw bedrijf. 

Vakantiekrachten 

Ook van je vakantiekrachten kan een vaste kracht worden gemaakt. Na een stevige coronadip zijn vakantiekrachten dit jaar weer erg gewild. Kan iemand naast zijn of haar deeltijdstudie geen 4 maar 2 dagen blijven werken? Wees flexibel tegenover de werknemer. Je wilt niet dat deze medewerker na de zomer opzegt. Ga hierover dan in gesprek of diegene eventueel wil blijven werken, of bied een nul-uren contract aan. Dit laatste is vooral interessant voor studenten. 

Laatste update: 14 november 2022