Zo zorg je ervoor dat seizoenskrachten ieder jaar weer terugkomen


Het aannemen van seizoenskrachten kan een uitdaging zijn voor veel bedrijven. En als je ze dan gevonden hebt wil je deze waardevolle medewerkers misschien ook wel voor de langere termijn behouden. Want het vinden en inwerken van nieuwe krachten kost tijd en geld. Dus is het belangrijk om te investeren in manieren om ervoor te zorgen dat je seizoenskrachten ieder jaar weer terugkomen. We vertellen je graag hoe ook jij dit voor elkaar krijgt. 

Creëer een positieve werkomgeving 

Een positieve werksfeer zorgt ervoor dat jouw medewerkers gemotiveerd blijven. Bied een veilige en ondersteunende omgeving waarin de medewerkers zich gewaardeerd voelen en waarin ze zichzelf kunnen ontwikkelen. Organiseer teambuildingactiviteiten en erken de inzet van je medewerkers regelmatig. 

Bied goede beloningen en voorwaarden 

Seizoenskrachten zijn vaak tijdelijke medewerkers, maar dat betekent niet dat ze geen behoefte hebben aan goede beloningen. Zorg ervoor dat hun salaris en andere voordelen concurrerend zijn in de markt. Overweeg ook om bijvoorbeeld een bonus te bieden aan seizoenskrachten die terugkeren voor meerdere seizoenen. 

Investeer in training en ontwikkeling 

Geef medewerkers de mogelijkheid om hun vaardigheden en kennis te verbeteren, zelfs als ze maar tijdelijk bij jouw bedrijf komen werken. Training en ontwikkelingsmogelijkheden kunnen niet alleen helpen om hun prestaties te verbeteren, maar zorgen ook voor meer loyaliteit naar jou als werkgever. 

Communiceer duidelijk 

Goede communicatie is essentieel om seizoenskrachten betrokken te houden. Zorg ervoor dat je verwachtingen en doelen duidelijk communiceert en luister ook goed naar eventuele problemen of feedback van je medewerkers. Open communicatie kan helpen bij het oplossen van problemen en het creëren van een positieve werkervaring. 

Flexibiliteit en balans 

Seizoenswerk kan soms veeleisend zijn, dus probeer waar mogelijk ook een beetje flexibil te zijn. Jouw seizoenskrachten hebben ook een leven buiten het werk, dus probeer een goede werk- privébalans mogelijk te maken. 

Bouw aan een talentenpool 

Houd contact met voormalige seizoenskrachten, zelfs als ze op dat moment niet beschikbaar zijn voor werk. Door een talentenpool op te bouwen, kun je gemakkelijker geschikte kandidaten vinden wanneer je extra personeel nodig hebt voor volgende seizoenen. 

Het behouden van seizoenskrachten vergt dus wel wat inzet en aandacht, maar het is de moeite waard. Door een positieve werkomgeving te creëren, goede beloningen te bieden en te investeren in training en communicatie, kun je ervoor zorgen dat jouw seizoenskrachten ieder jaar weer graag bij jou terugkomen. 

Geplaatst op: 25 juli 2023