Vacatureteksten schrijven

Zo maak je jouw vacatureteksten geschikt voor Google for Jobs

Arbeidstrends | HR | Werving & Selectie

Google for Jobs is een feit, nu ook in Nederland. Het is een uitbreiding op Google Search, met specifieke zoektechnologie voor vacatures. Een belangrijk nieuw platform voor vacatures omdat dit de eerste resultaten zullen zijn wanneer iemand op Google naar een vacature zoekt. Hoe zorg je ervoor dat jouw openstaande vacatures hier ook getoond worden? 

In tegenstelling tot de vacaturesites als Indeed of Monsterboard rekent Google for Jobs je af op de kwaliteit van je vacaturetekst. Deze kwaliteit wordt bepaald door bijvoorbeeld te meten wat de gemiddelde tijd is dat iemand je vacaturetekst leest, of hoe vaak iemand doorklikt naar de gehele vacature. We geven je vijf makkelijk toepasbare tips om jouw vacatureteksten geschikt te maken voor Google for Jobs. 

Tip 1: Maak voor iedere vacature een eigen pagina 

Om de kwaliteit van iedere vacature te kunnen optimaliseren en waarborgen, maak je voor iedere vacature een eigen pagina. Zo kun je bijvoorbeeld ook precies meten hoe vaak en hoe lang die ene vacature gelezen wordt. 

Belangrijk om rekening mee te houden tijdens het maken van een vacaturepagina is ook de techniek achter Google for Jobs, structured data. Dit zal Google for Jobs ook laten meewegen voor de kwaliteit van een vacaturepagina. Structured data is een code die wordt gebruikt om informatie over een webpagina te geven. Simpel gezegd: door de content op een pagina te structureren, is het voor zoekmachines mogelijk om te bepalen waar de pagina over gaat.  

Om ervoor te zorgen dat je structured data op de juiste manier implementeert kun je het beste je webdeveloper vragen om je daarbij te helpen. Mocht je zelf handig zijn, kun je het uiteraard ook zelf implementeren en testen met de Google Structured Data Testing Tool. 

Tip 2: Zorg dat je vacature compleet is 

Google for Jobs kijkt naar de kwaliteit van de vacaturetekst en naar de volledigheid ervan. Zorg er daarom altijd voor dat je vacaturetekst helemaal compleet is. Wat Google er in ieder geval in wil zien, is het volgende: 

  • Plaatsingsdatum van de vacature 
  • Omschrijving van de vacature 
  • Contactinformatie van de werkgever 
  • Locatie van de baan (zo specifiek mogelijk) 
  • Titel van de vacature 
  • Salaris(indicatie) 
  • Dienstverband (fulltime, parttime) 
  • Einddatum (voor wanneer moet iemand gereageerd hebben)  

We begrijpen dat het niet altijd mogelijk is om alles zo specifiek in de tekst te noemen. Je wilt bijvoorbeeld geen salaris noemen of de naam van het bedrijf mag door een uitzendbureau niet getoond worden. Houd er dan dus wel rekening mee dat je vacature hiermee door Google als minder kwalitatief wordt gezien. 

Tip 3: Kies een duidelijke functienaam  

De titel van je vacature is de functienaam. Zorg ervoor dat dit ook de functienaam is waarnaar je doelgroep zoekt. Om erachter te komen welke zoektermen populair zijn, kun je gebruik maken van Google Trends. In deze gratis tool type je heel eenvoudig woorden in om te zien hoe vaak deze gezocht worden in Google. Je kunt zelfs verschillende woorden met elkaar vergelijken.  

Heb je de meest populaire zoektermen gevonden, let er dan wel op dat de functienaam die je gebruikt zo specifiek mogelijk is. Gebruik bijvoorbeeld niet alleen projectmanager, maar projectmanager bouwbedrijf. 

Tip 4Schrijf een goede (intro)tekst 

De eerste 10-25 regels zijn heel belangrijk. De vacature wordt namelijk niet in een keer helemaal getoond. Schrijf daarom een goede introductietekst die je doelgroep verleid om door te lezen. Waarom is juist deze functie zo leuk, wat heb je de werkzoekende te bieden? Houd ook in de vacaturetekst rekening met zoekwoorden. Denk er wel om dat de tekst die je schrijft in de eerste plaats leesbaar is, en dus niet alleen maar vol staat met zoektermen waar veel op gezocht wordt. Gebruik ook synoniemen, Google is zo slim om verbanden te leggen tussen gerelateerde woorden. 

Bedenk je tijdens het schrijven goed wie je doelgroep is en probeer je hier een beetje in te verplaatsen. Bij een technische functie kun je er bijvoorbeeld prima wat technische termen in gooien, terwijl je voor een bakker de zinnen liever wat korter en eenvoudiger houdt. 

Tip 5: Maak het solliciteren laagdrempelig 

Niets zo vervelend als je in een vacaturetekst moet zoeken naar de naam of het e-mailadres van een contactpersoon. Houd het solliciteren daarom eenvoudig. Maak bijvoorbeeld een button met solliciteren waarbij je een simpel en overzichtelijk formulier in kunt vullen of vermeld duidelijk een e-mailadres waar de sollicitatie naartoe verstuurd kan worden. 

Maak de lijst met “eisen” waar een sollicitant aan moet voldoen ook niet te lang. Misschien heeft de sollicitant niet de vereiste 5 jaar werkervaring, maar is dit in de functie uiteindelijk toch niet echt van belang.  

Geplaatst op: 1 september 2020