Facebook Jobs Ipad

Facebook Jobs inzetten als vacature portaal

12 juli 2018 Arbeidstrends Werving & Selectie

In het kader van mobiel solliciteren heeft Facebook onlangs een nieuwe functionaliteit geïntroduceerd: Facebook Jobs. Een handige tool voor recruiters en werkgevers om vacatures aan te maken. Facebook probeert hiermee terrein te veroveren op de recruitmentmarkt. Maar hoe werkt dat en is het gebruik van Facebook Jobs voor jouw organisatie interessant?

Zo werkt Facebook Jobs

Facebook Jobs is voor zowel werkgevers als werknemers bedoeld als zeer laagdrempelig platform. Het posten van een vacature gaat heel eenvoudig door bij het plaatsen van een bericht op Publiceer een vacature te klikken.

Facebook Jobs vacature portaal

Jij vult alle relevante gegevens in, denk aan functietitel, functiebeschrijving, eventuele salarisindicatie en of het een fulltime of parttime functie is. Vervolgens plaats je de vacature op jouw bedrijfspagina en zal deze ook onder het tabje Vacatures op jouw bedrijfspagina getoond worden.

Werkzoekenden kunnen direct op de Reageer button klikken om met hun Facebook profiel te solliciteren. Alleen de gegevens van het publieke profiel, denk aan woonplaats, scholing en werkervaring, worden gedeeld, de rest kan de sollicitant zelf aanvullen.

De sollicitatie komt vervolgens terecht in Facebook Messenger, waarna contact kan worden opgenomen met de sollicitant.

De voor- & nadelen van Facebook Jobs

Voordelen voor werkgevers

Facebook Jobs is gratis voor werkgevers. Het is een laagdrempelig platform, de sollicitant kan namelijk direct met het Facebook profiel solliciteren.

Ook kan er met Facebook Jobs een andere doelgroep aangesproken worden dan met bijvoorbeeld LinkedIn. Het karakter van Facebook is veel informeler en er zijn veel meer Facebook gebruikers dan LinkedIn gebruikers. In 2018 maken zo’n 10,8 miljoen Nederlanders gebruik van Facebook, tegenover 4,4 miljoen LinkedIn gebruikers.

Nadelen voor werkgevers

Hoewel de Facebook Jobs applicatie gratis is, moet voor het promoten van een vacature om een grotere doelgroep te bereiken wel betaald worden. Dit werkt hetzelfde als het promoten van een bericht. Je kiest hiervoor zelf een specifieke doelgroep waaraan de vacature getoond mag worden. 

Voordelen voor werkzoekenden

Sollicitanten kunnen direct solliciteren door op de vacature te klikken. Bij een sollicitatie worden de gegevens die al bij Facebook bekend zijn direct ingevuld, de sollicitant kan deze informatie nog wel zelf aanvullen of aanpassen. Bovendien kan dit op een computer of laptop maar ook op een mobiele telefoon onderweg, in de trein of bus. De drempel om een sollicitatie te sturen is hiermee heel laag.

Werkzoekenden kunnen voordat ze solliciteren gelijk een goed beeld krijgen van de organisatie. Zorg er daarom als werkgever voor dat jouw Facebook pagina een goede weerspiegeling is van jouw organisatie om de juiste sollicitanten aan te trekken.

Nadelen voor werkzoekenden

De vraag is natuurlijk of Facebook gebruikers hun profiel wel willen inzetten om te solliciteren. Facebook is in de eerste plaats toch de plek waar voornamelijk privé aangelegenheden worden gedeeld. Zou jij als werkzoekende jouw nieuwe werkgever een kijkje willen geven in jouw privéleven of hou je je werk en privé liever strikt gescheiden?