Laptop telefoon camera

Video solliciteren is de (nieuwe) trend

26 februari 2019 Werkzoekend Werving & Selectie

De tijd van een sollicitatiebrief schrijven en wachten op een uitnodiging voor een gesprek is allang voorbij. Wie een leuke en passende baan zoekt, zal toch ook een beetje creativiteit in het sollicitatieproces moeten brengen.

Video gebruiken voor een sollicitatie is eigenlijk helemaal geen nieuwe trend, die is al een aantal jaren gaande. Maar het lijkt erop dat het dit jaar ook echt gaat doorbreken. En niet alleen voor kandidaten, ook voor werkgevers.

Ook al is de arbeidsmarkt een werknemersmarkt, alleen een cv versturen met opleidingen en werkervaring is lang niet altijd meer genoeg. Competenties als motivatie, gedrag en persoonlijkheid spelen een steeds grotere rol. Opleiding en werkervaring zijn dan lang niet altijd de doorslaggevende reden om iemand aan te nemen.

Uiteraard blijven in bepaalde functies nog altijd opleiding en werkervaring doorslaggevend, omdat niet iedereen die functie zomaar kan uitoefenen. En heeft een geschreven motivatie toch nog steeds de voorkeur? Zorg er dan in ieder geval voor dat in de brief duidelijk wordt wie je bent, wat je te bieden hebt en waarom je de perfecte kandidaat voor deze functie bent.

De eerste indruk

Stel jezelf eens voor, je bent werkgever en krijgt op een vacature 15 brieven en cv’s. Hele klus om dat door te lezen toch? Een reeks video’s bekijken gaat dan een stuk sneller en de aandacht erbij houden wordt dan ook een stuk makkelijker.

Vrouw op het terras aan het schrijven

Mensen zijn visueel ingesteld. Wanneer iemand iets hoort weet hij hier drie dagen later nog maar 10% van, als aan deze informatie beeld wordt toegevoegd, dan heeft de persoon hier drie dagen later 65% van onthouden (Picture Superiority Effect).

Met een videosollicitatie geef je een hele andere indruk dan met een motivatiebrief en een opsomming van opleidingen en eerdere banen. Een eerste indruk van een sollicitant op video is veel persoonlijker en sneller te doorgronden dan op papier. En wanneer je dan bijvoorbeeld ziet dat iemand sociaal heel sterk is, of heel klantgericht denkt, dan koppel je dat sneller aan verschillende functies. Terwijl je aan de hand van de werkervaring van de kandidaat misschien nog niet aan die functies gedacht had.

Werkgeversmerk

En niet alleen werkzoekenden kunnen zichzelf aan de hand van een video beter presenteren. Ook als werkgever is video een perfect middel om kandidaten te laten zien hoe hun toekomstige werkplek er bijvoorbeeld uitziet of wat de sfeer binnen het bedrijf is.

Zorg er in ieder geval voor dat op de werken bij pagina van je organisatie aan de hand van foto’s en video’s een goed sfeerbeeld wordt gecreëerd.

Ervaring van de sollicitant

Monsterboard heeft werkzoekenden onlangs gevraagd naar hun ervaringen met solliciteren. En over het algemeen is de conclusie dat werkzoekenden het gehele sollicitatieproces niet altijd heel positief ervaren.

General Manager Benelux Monsterboard Ulrich Biebaut vertelt: “Ondanks dat de huidige arbeidsmarkt een werknemersmarkt is, hebben werkzoekenden nog vaak het gevoel dat het lastig is om aan een nieuwe baan te komen. Soms ligt dat aan het gebrek aan werkervaring bij jongeren, of juist aan de leeftijd bij oudere kandidaten. Maar het kan ook zijn dat je naam of afkomst je parten speelt. Een begeleidende video kan dan zeker helpen om eventuele barrières bij werkgevers weg te nemen en sneller uitgenodigd te worden.”

Hieruit blijkt helaas ook dat diversiteit op de werkvloer nog lang niet overal wordt nagestreefd. Een video bij een sollicitatie zou uiteraard niet nodig moeten zijn om barrières weg te nemen, het zou een manier moeten zijn om meer persoonlijkheid aan de sollicitatie toe te voegen en zo sneller een betere match te vinden.

Benieuwd wat Nedflex al doet aan diversiteit?

Nedflex - Diversiteit op de werkvloer

Bron: Monsterboard, Intermediair