De voor- en nadelen van werken als zzp’er


Gastblog door: recruiter Brenda

Na jaren als zzp’er te hebben gewerkt, werk ik nu ook deels in loondienst. Veel mensen om mij heen twijfelen om ook de sprong in het diepe te wagen. Als ervaren zzp’er wil ik jullie graag meenemen op een avontuurlijke reis door de voor- en nadelen van het werken als zelfstandige zonder personeel. Wie weet is deze manier van werken wel iets voor jou! 
 
Laten we beginnen met de voordelen, want daar kunnen we natuurlijk niet omheen: 

Vrijheid, vrijheid, vrijheid

Als zzp’er heb je alle vrijheid om je eigen ding te doen. Je kunt doen waar je goed in bent, je kiest met wie je wilt werken, en dit allemaal in je eigen tempo en stijl. Zo kun je je passies najagen en jezelf volledig ontplooien. Hallelujah!

Flexibel zijn als elastiek

Je bent eigen baas, dus je bepaalt zelf wanneer je werkt en wanneer je lekker vrij hebt. Zo kun je je werk en privéleven perfect op elkaar afstemmen. Ideaal voor als je een work-life balance nastreeft en bijvoorbeeld ook je kinderen van school wilt halen.

Cashen als een baas

Als ZZP’er kun je, mits je goed bent in je vakgebied en er veel vraag is naar jouw diensten, flink cashen. Je bepaalt immers zelf je tarieven, dus the sky is the limit. Show me the money!

Maar, zoals bij alles, zijn er ook nadelen verbonden aan het werken als zzp’er: 

De financiële spanning

Als ZZP’er moet je zelf voor je eigen inkomen zorgen. Je verdient geen vast salaris en je inkomsten kunnen dus sterk variëren. In tijden van economische onzekerheid kan dit stressvol zijn. Hopelijk ben je goed in budgetteren!

Administratie, administratie, administratie

Als zelfstandig ondernemer moet je je bezighouden met administratieve taken zoals belastingaangifte, facturering en boekhouding. Dit vergt tijd en energie die ten koste kan gaan van je creatieve processen en andere kerntaken. Maar ja, het hoort er nou eenmaal bij! 

Geen employee benefits

Helaas krijg je als zzp’er geen sociale zekerheidsvoorzieningen zoals een pensioenregeling, een werkloosheidsuitkering of betaalde vakantiedagen. Je moet dit zelf regelen, net als je ziektekostenverzekering en andere secundaire arbeidsvoorwaarden. Het is een prijs die je betaalt voor je vrijheid.

Kortom, het werken als zzp’er heeft zowel voor- als nadelen. Het is aan jou om te beslissen of deze manier van werken bij je past. Wees je bewust van de uitdagingen en maak een weloverwogen keuze. 
 
Bij Nedflex hebben we een nieuwe dienst ontwikkeld speciaal om de zzp’ers administratief te kunnen ondersteunen.

Dit blog is geschreven door onze recruiter Brenda Blom. Ben je op zoek naar een nieuwe baan of ben je zzp’er en wil je met haar sparren? Je kunt haar bereiken via: b.blom@nedflex.nl of 06 – 51415370

Brenda
Geplaatst op: 4 mei 2023