5 vaardigheden die jij ontwikkelt door horecawerk te doen


Werken in de horeca is leuk, je leert enorm veel terwijl je dat niet eens door hebt. De horeca is heel geschikt als vaste baan maar ook als bijbaan of vakantiebaantje voor studenten. Het werken in een hecht team zorgt voor een leuke werksfeer en zorgt ervoor dat jij plezier hebt in je baan. Je ontwikkelt vaardigheden die in de toekomst goed van pas kunnen komen. Daarnaast staat het ook nog eens goed op je cv! In deze blog vertel ik je de vaardigheden die je ontwikkelt tijdens je werk in de horeca.  

Leren omgaan met feedback 

Kritiek hoort bij werk in de horeca en nee, dat is zeker niet altijd leuk. In de horeca komt het vaak genoeg voor dat gasten ‘geen fijne’ woorden gebruiken, en dit terwijl jij waarschijnlijk niks fout doet. In deze situaties moet je zelf netjes blijven en een glimlach opzetten wat niet altijd makkelijk is. 

Je leert omgaan met stress  

In de horeca is alles onvoorspelbaar. Jouw werkgever kan je zomaar inroosteren met één andere collega omdat het regent en een uur later schijnt de zon. Vervolgens zit je hele terras vol, en dat moet je dan met z’n tweeën aanpakken. Jij weet als geen ander wat je moet doen als het fout gaat, en jij weet je hoofd koel te houden.    

Je gaat oplossingsgericht te werk   

Je bent veel bezig met wat je gaat doen als iets fout gaat, er is te weinig personeel en het is super druk of die ene mevrouw wilde geen saus over haar biefstuk. Hoe langer je in de horeca werkt, hoe beter je je hierin ontwikkelt.  

Je leert goed communiceren  

Goed communiceren met je gasten is in de horeca nodig, je moet goed kunnen luisteren, duidelijk kunnen vertellen en altijd vriendelijk blijven. Een goed geheugen is dus van groot belang. Je moet niet vergeten een tafel in te dekken, vragen of de gast nog wat wil drinken, de rekening halen voor andere gasten. Als het jou iets te veel zou worden moet je ook bij je collega’s om hulp kunnen vragen 

Leren omgaan met werkdruk   

De werkdruk bij je baan in de horeca is hoog, en met hoog bedoel ik je moet kunnen multitasken. Multitasken wil zeggen dat je veel verschillende dingen door elkaar kunt doen. Je gaat van de ene naar de andere tafel, je geeft bestellingen door aan de keuken en tegelijkertijd loop je misschien nog met een dienblad. Het voordeel hiervan is dat je sterker in je schoenen gaat staan, waardoor je waarschijnlijk minder snel stress ervaart.

Laatste update: 19 oktober 2022