Handeschudden meeting

Dé manier om goed personeel te behouden

22 maart 2018 HR

4 praktische tips voor jou als ondernemer

In het blog Trends op de arbeidsmarkt in 2018’ gaven we een kijkje in de belangrijkste trends voor dit jaar. Dit keer gaan we dieper in op de eerste twee trends: ‘Employee journey’ en ‘Creëer betrokkenheid’. Wat houden deze trends in en, nog belangrijker, hoe breng je dit in de praktijk om jouw personeel te behouden?

Employee journey

Deze Engelse term draait om het in kaart brengen van ‘de reis van jouw personeel’. Wat gebeurt er vanaf de eerste oriëntatie op een nieuwe baan tot het moment waarop jouw werknemer en jij afscheid van elkaar nemen? Wat gaat er door jouw potentiële werknemers heen voordat zij een sollicitatiebrief versturen, en hoe is het contact nadat de samenwerking is beëindigd?

Verplaats jezelf in jouw werknemers en breng deze fases in kaart. Bepaal aan de hand daarvan welke acties er voor jou als werkgever liggen om de onderlinge band te versterken en breng deze in de praktijk.

Creëer betrokkenheid

Betrokken medewerkers zijn het mooiste visitekaartje. Wanneer zij gemotiveerd op de werkvloer verschijnen, bepaalt dit direct de uitstraling van je bedrijf. Bovendien is de kans dat een betrokken werknemer ontslag neemt veel minder groot dan het geval is bij een werknemer die zich niet begrepen of gehoord voelt binnen een organisatie. Juist om die reden zijn de volgende tips extra belangrijk.

Tip 1: Ga in gesprek

Handen schudden

Het klinkt voor de hand liggend, maar het is uiterst belangrijk om met je personeel te blijven communiceren. Een goede manier om te achterhalen wat er op de werkvloer speelt, is het opstellen van een korte enquête. Zorg ervoor dat de vragen makkelijk in te vullen zijn, twee meerkeuzevragen en één open vraag zijn al voldoende. Aan de hand van de resultaten kun je een focusgroep samenstellen, bestaande uit een aantal werknemers. Met deze groep kun je dieper ingaan op de resultaten van de enquête en op een effectieve manier in gesprek gaan over lopende zaken binnen jouw organisatie.

Een krachtig communicatiemiddel die je kunt inzetten voor het vergroten van de interne betrokkenheid is een social intranet. Social intranet is een platform dat voor iedereen binnen een organisatie toegankelijk is, met een focus op het sociale aspect. Je kunt er intern nieuws verspreiden, maar bijvoorbeeld ook een gezamenlijke agenda, een smoelenboek en een kennisbank bijhouden.

Tip 2: Stimuleer ontwikkeling

De ervaring van jouw personeel is een belangrijke graadmeter tijdens de sollicitatieprocedure. Maar wat gebeurt er wanneer de sollicitant een werknemer wordt en enige tijd bij jou in dienst is? Maak tijd voor ontwikkelingsgesprekken en ga samen met je personeel om tafel. Welke doelen willen zij graag halen, hoe kun jij hen daar als werkgever bij helpen? Investeer in een aantal interessante cursussen en kijk eens kritisch naar de functieprofielen. Worden jouw werknemers nog voldoende uitgedaagd, of zijn er functies die wellicht uitgebreid kunnen worden?

Nedflex Academy

Bij Nedflex heeft ontwikkeling hoge prioriteit. Onze werknemers kunnen daarom via de Nedflex Academy verschillende cursussen volgen, die van belang zijn in onze branche. Wil je meer weten over de manier waarop wij dit aanpakken? Neem dan contact met ons op.

Tip 3: Wees flexibel

Tevreden werknemers zijn bereid nèt dat stapje extra voor je te zetten. Tevredenheid creëren gaat niet vanzelf en dit kun je ook niet forceren, maar je kunt hier als werkgever wel een belangrijke rol in aannemen. Een goed voorbeeld is het aanbieden van flexibele werktijden. Wij merken in de praktijk dat dit voor veel werknemers voor verlichting zorgt, vooral bij ouders met schoolgaande kinderen. Door onze werknemers op deze manier tegemoet te komen, kunnen zij met meer focus hun werk doen. Dit verhoogt niet alleen de kwaliteit van hun werk, maar ook de tevredenheid onder werknemers.

Tip 4: Creëer een fijne werksfeer

Werknemers komen beter tot hun recht in een veilige omgeving. Deze veilige omgeving heeft alles te maken met de werksfeer binnen jouw bedrijf. Wij doen er zelf alles aan om de prettige werksfeer bij Nedflex te onderhouden. Samen een rondje lopen in de pauze, een gezellige vrijdagmiddagborrel om de week af te sluiten, of een gezamenlijk lesje bootcamp na het werk. Stuk voor stuk simpele manieren om meer persoonlijk contact te krijgen met jouw werknemers en de werksfeer te verbeteren.

bootcamp sporten personeel Nedflex

De perfecte combinatie

Combineer deze tips en je hebt alles in huis om de band met jouw personeel te versterken. Zo vergroot je de betrokkenheid van je werknemers, wat je vervolgens kan helpen om jouw personeel te behouden. Heb je nog vragen naar aanleiding van deze tips, of wil je meer weten over onze dienstverlening? We helpen je graag.

Download nu onze whitepaper voor tips en tricks van het werven van personeel.
Werving: Wat moet je er over weten?