Nedflex Linda achter laptop

Diversiteit: hoe staan we ervoor?

9 mei 2019 Diversiteit Nedflex Updates

In februari heb ik een blog geschreven over diversiteit en discriminatie. Dit onderwerp is namelijk eind vorig jaar aangescherpt door de ABU en in 2019 hoort elke uitzendorganisatie te beschikken over een antidiscriminatiebeleid. Wij dus ook! En precies dit onderwerp past mooi bij de visie waarmee Nedflex groot is geworden: ‘Voor iedereen een plek op de arbeidsmarkt’. 

Nu ben ik nieuwsgierig, staat dit onderwerp nog bij jou op de agenda? Bij ons namelijk wel. Zoals jullie in mijn vorige blog hebben kunnen lezen, de kracht van herhaling is met dit onderwerp erg belangrijk.

Wat wij hebben gedaan de afgelopen maanden omtrent diversiteit

We hebben ongeveer 50 waaiers met tips & tricks uitgedeeld met een persoonlijke boodschap aan onze partners, franchisenemers en stakeholders. (Tip: deze zijn nog steeds te bestellen via www.werkjijmeezegnee.nl) Daarnaast bespreken wij dit onderwerp met alle nieuwe partners/franchisenemers standaard in de ‘Welkom’ procedure, wij vertellen over onze visie en eventuele grenzen en kaders waar ook zij zich aan moeten houden.

De stakeholders waar wij mee te maken hebben via onze Inhouse klanten stelden wij op de hoogte van ons nieuwe antidiscriminatiebeleid door middel van een mailing. Zij werken samen met onze uitzendkrachten en moeten dus weten hoe wij omgaan met discriminatie.

Ook intern hebben wij niet stil gezeten. Elke nieuwe collega wordt op de hoogte gebracht over dit onderwerp door middel van een workshop. Deze workshop is begin dit jaar zowel intern als aan onze partners en franchisenemers gegeven en dit blijven wij bij alle nieuwkomers doen. Tijdens deze workshop worden de verschillende soorten discriminatie besproken, hoe deze te herkennen zijn en wordt er uitgelegd wat je moet doen als je te maken krijgt met discriminatie.

Wil je ook dat het onderwerp blijft leven in jouw organisatie?

Zorg dat ‘discriminatie’ op de agenda komt bij interne meetings. Zo zorg je ervoor dat collega’s het onderwerp met elkaar blijven bespreken en eventuele bevindingen met elkaar delen. Liever eerst checken of iedereen de juiste kaders voor ogen heeft? Pleeg een paar mystery calls binnen je organisatie en kom er achter of iedereen juist bezig is.

Externe hulp

Liever extern hulp krijgen over dit onderwerp? College voor de Rechten van de Mens biedt de training ‘Selecteren zonder vooroordelen’ aan. Deze kan op locatie worden gegeven en op deze manier leren jij en al je intercedentes/werknemers om te selecteren zonder vooroordelen. Want wij weten allemaal dat er op dit moment krapte op de arbeidsmarkt heerst, maar wist je ook dat er nog heel vaak onbewust mensen worden uitgesloten in vacatures?

Bij deze wil ik daarom afsluiten met een mooie quote van Jurriën Koops, algemeen directeur van de ABU: “Voor veel mensen vormt de uitzendbranche de eerste toegang tot de arbeidsmarkt. Er zijn grote personeelstekorten. Iedereen is hard nodig. De uitzendbranche is bij uitstek geschikt om de kracht van diversiteit op de arbeidsmarkt te laten zien. Wij hebben dus een extra verantwoordelijkheid.”

Benieuwd wat wij eerder al hebben gedaan omtrent dit onderwerp? Check de vorige blog Diversiteit bij Nedflex.