10 tips om fit te blijven met een zittend beroep


Meer bewegen en gezonder leven staat al jaren in de top 3 van goede voornemens. Maar hoe doe je dat tussen al het werk door en hoe hou je jezelf en je collega’s gemotiveerd?

Uit onderzoek is gebleken dat mensen met een kantoorbaan de minimale norm van een half uur per dag bewegen niet halen. Een half uurtje maar! Vaak is de wil er wel, maar ‘het komt er gewoon niet van’.

Daarnaast heeft een groep Zweedse onderzoekers in 2014 al bewezen dat lang zitten slecht is voor de gezondheid. Sterker nog, het verhoogt het risico op hart- en vaatziekten, obesitas en diabetes met een schrikbarend percentage van 50%. Des te meer reden om het nieuwe jaar goed te beginnen en meer te bewegen tijdens werktijd.

Nedflex maakt zich al 25 jaar hard voor goed werkgeverschap en middels deze blog willen wij mensen met een zittende baan motiveren om meer te gaan bewegen.

10 tips om fit te blijven met een zittend beroep

Tip 1. Fietsend of lopend naar het werk? Goed bezig. Is dat niet haalbaar en is de auto een must? Parkeer de auto op een paar minuten loopafstand van het kantoor.

Tip 2. Een prullenbak onder het bureau. Heel handig natuurlijk, maar niet als het doel is om meer te gaan bewegen. Plaats de prullenbak iets verder weg en kom in beweging.

Tip 3. Loop naar je collega toe in plaats van een vraag te sturen via de digitale weg. Dit zorgt voor meer beweging en een sociaal momentje.

Tip 4. Installeer een timer op de computer die elke 25 of 30 minuten laat weten dat het tijd is om te bewegen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een loopje naar de koffieautomaat. Timer tip: Tomato (web)

Tip 5. Maak er met collega’s een wedstrijdje van. Download een bewegingsmeterapp en meet gedurende de werkdag het aantal activiteiten en de duur. Het werkt motiverend door de uitdaging met collega’s aan te gaan. De verliezer mag trakteren tijdens de vrijdagmiddagborrel.

Tip 6. Het klinkt misschien vreemd, maar ga eens lopend vergaderen. Het verhoogt de hersenactiviteit en creativiteit. Daarnaast is het goed voor de doorbloeding en spijsvertering. Dit geldt voornamelijk voor informele vergaderingen, zoals brainstormsessies. Is lopen geen optie? Probeer het dan staand.

Tip 7. Haal zelf drinken op het werk. Gebruik daarbij een klein glas of kopje, zodat deze sneller opnieuw gevuld kan worden.

Tip 8. Veel water drinken is gezond en zorgt voor herhaaldelijke toiletbezoeken. Heeft het gebouw meerdere verdiepingen? Gebruik dan het toilet op een andere verdieping. En denk eraan: ga met de trap, want traplopen is goed voor de doorbloeding.

Tip 9. Zijn tip 7 en 8 niet van toepassing, maar is de motivatie er om lichaam en geest scherp te houden? Probeer dan wat eenvoudige oefeningen voor achter je bureau.

Tip 10. Stuur een aantal collega’s een uitnodiging om tijdens de pauze buiten een rondje te lopen. Frisse lucht, beweging én een moment om collega’s beter te leren kennen. Een win-win-win situatie.

Succes!

Geplaatst op: 2 januari 2018