Maak kennis met topsportster Merle van Benthem


Nedflex is een driejarige samenwerking aangegaan met topsportster Merle van Benthem. Na 24 jaar besloot Merle in de zomer van 2021 te stoppen met BMX en haar kleine fiets in te ruilen voor een baanwielrenfiets. In dit blog kom je meer over haar te weten.

Wat was de reden dat je besloot om een nieuwe uitdaging aan te gaan?

De reden dat ik besloten heb om te stoppen met professioneel BMXen en een nieuwe uitdaging aan te gaan in het baanwielrennen, is dat de echte motivatie om te BMXen als voorheen ontbrak. Door veel blessureleed en tegenslagen was het mentaal en fysiek op.

Als je moet kiezen: BMXen of baanwielrennen?

Ik vind BMX nog steeds een geweldige sport en dit zal altijd zo blijven, maar doordat het mentaal echt op was met BMXen, raakte ik ook het plezier kwijt. Dit plezier heb ik nu gevonden in het baanwielrennen. De snelheid, het fysieke en de uitdaging dat ik weer helemaal op 0 met iets kan beginnen maakt het zo mooi.

Is je trainingsschema veranderd sinds je baanwissel?

Ik ben nu meer in het krachthonk te vinden, maar vooral echt de specifieke baantrainingen zijn veranderd. Baanwielrennen vraagt fysiek meer van je lichaam. Ik ben nog steeds na elke baantraining kapot. Het verzet (de grootte van de tandwielen) is veel zwaarder, dus je bent continue bezig met het leveren van veel kracht. In BMX zijn deze verzetten veel kleiner (dus lichter) en draait het meer om souplesse. Ook ben je op een BMX startheuvel meteen op snelheid, op de wielerbaan is dit pas veel later.

Hoe is het je gelukt om ondanks je tegenslag toch verder te gaan als topsportster?

Nadat de Spelen van Rio in 2016 teleurstellend waren verlopen en ik het jaar daarna een ernstige knieblessure had opgelopen, had ik nog 1 doel, namelijk een medaille winnen bij de Olympische Spelen van Tokio. Daarna wilde ik met BMX stoppen. Ik vond baanwielrennen altijd al een supergave sport. Ik heb altijd zoiets gehad van wanneer ik stop met BMX, dan wil ik de overstap naar baanwielrennen maken. Ik wilde kijken hoe ver ik hierin kan komen.

Heb je ook nog tijd voor andere dingen naast het BMXen?

Echte specifieke hobby’s heb ik eigenlijk niet. Ik vind het wel heel leuk om met mijn vrienden/vriendinnen wat leuks te doen. Wat te shoppen, koffietjes doen en te reizen. Voor mijn sport, maar ook zeker buiten het sporten om.

Wat voor baan zou je willen als je geen topsportster zou zijn?

Waarschijnlijk wel een baan in de sport. Mij lijkt het heel leuk om achter de schermen veel te kunnen betekenen voor topsporters/ sporters.

Wat deed je voordat je begon als topsportster?

Toen ik nog op de middelbare school zat liep ik een krantenwijk, of eigenlijk deed ik dat op de skeelers. Dat maakte het wat leuker ;-). In 2019 heb ik voor een jaar een werkervaringsplek gehad bij Athlete Services van het NOC*NSF. Ik hield mij bezig met de gehele logistiek van de welkomstpakketten en later hield ik ook gesprekken met sporters die een A- status hebben verdiend om de faciliteiten die het NOC*NSF hen biedt door te spreken. Momenteel ben ik 8 uur per week werkzaam als communicatiemedewerker bij Topsport Gelderland. En daarnaast ben ik erg hard aan het trainen voor het baanwielrennen.

Wat zijn je doelen voor de toekomst?

Alles uit mezelf halen wat ik heb in het baanwielrennen. Mijn hoofddoel is deelnemen aan de Olympische Spelen. Daarnaast ben ik kort geleden begonnen aan een nieuwe studie om mijzelf ook op maatschappelijk gebied te ontwikkelen, en voor te bereiden op het leven na mijn topsport.

Geplaatst op: 11 april 2022