Facebook en laptop

Maak deze 7 fouten in social recruitment niet

18 december 2018 Werving & Selectie

Social recruitment is het werven van kandidaten door social media platforms te gebruiken als kandidatendatabase of om vacatures te posten. In social recruitment worden dus social media, blogs en andere websites gebruikt om kandidaten te vinden.

Daarnaast worden er vacatures op social media geplaatst waar kandidaten gelijk op kunnen reageren, of die ze kunnen delen binnen hun eigen netwerk. Het lijkt eenvoudig, post een vacature en de reacties stromen toch vanzelf wel binnen?! Zo werkt het helaas niet. Om je te behoeden voor veelgemaakte fouten, hebben wij deze voor je op een rijtje gezet.

1. Geen duidelijke strategie hanteren

Je plaatst regelmatig posts op social media, maar de reacties blijven uit. Heb je wel eens nagedacht over de doelgroep die je met je posts bereikt of zou willen bereiken? Social recruitment begint met een goede strategie vaststellen. En gewoon af en toe een vacature posten is waarschijnlijk niet de beste strategie. Stel jezelf daarom in ieder geval de volgende vragen:

  • Wat voor soort content wil je delen?
  • Kun je de kennis en expertise van de marketingafdeling gebruiken?
  • Welke social media platformen ga je gebruiken?
  • Welke social media recruitment strategieën ga je gebruiken?

2. Geen doelgroep voor ogen hebben

Bepaal eerst wie de doelgroep is, voordat je start met social recruitment. Wanneer de doelgroep bekend is, is het eenvoudiger om te bepalen hoe deze doelgroep bereikt kan worden. Zo kun je de boodschap ook specifiek op de doelgroep afstemmen.

3. Afwijken van de bedrijfsuitingen

Zorg er altijd voor dat je bedrijfsuitingen aansluiten bij je huisstijl, dus ook in social media posts. Overal dezelfde uitingen gebruiken zorgt voor herkenning en dit geeft een professionele uitstraling.

Social Media Facebook

4. Niet relevante content plaatsen

Zorg ervoor dat er altijd een reden is waarom je een post op social media plaatst. Zomaar een berichtje uitsturen omdat het al zo lang geleden is heeft vaak weinig toegevoegde waarde. Stel voordat je iets post vast wat je hiermee wilt bereiken. Engagement creëren, het gesprek aangaan of informatie delen, er kunnen verschillende redenen zijn.

5. Geen ervaring in social media

We hebben waarschijnlijk allemaal wel eens iets gepost op een social media account. Maar recruiten via social media is weer een andere tak. Een echte social media specialist in de hand nemen is niet altijd nodig. Zorg er wel voor dat je advies kunt vragen aan iemand met ervaring in social media of wees bereid om iets te leren over recruiten via social media. Begin bijvoorbeeld met het lezen van artikelen en blogs over social recruitment.

6. Alleen maar vacatures posten

Een van de redenen om social recruitment te gebruiken is om het meer persoonlijk te maken. Wanneer je alleen maar vacatures post, leert niemand het bedrijf zelf echt kennen. Geef letterlijk een kijkje in je bedrijf door ook af en toe een bericht te plaatsen over bijvoorbeeld de lunch binnen je bedrijf, een personeelsfeestje, een evenement. Laat kandidaten zien in wat voor soort bedrijf ze terecht komen.

Wekker

7. Te weinig tijd investeren

Je bent de hele dag druk bezig en aan het einde van de dag bedenk je dat er nog niet echt veel nieuwe reacties op de vacature zijn binnengekomen. Dan maar even snel delen op Facebook, wie weet kent iemand nog een geschikte kandidaat.

Maar heb je erover nagedacht of je de doelgroep die je met deze vacature wilt aanspreken wel bereikt op Facebook? En op welk moment van de dag zit deze doelgroep dan op Facebook? Kun je de vacature niet beter op LinkedIn plaatsen? Social recruitment is niet iets wat je er even bij doet. Wanneer je hier tijd en aandacht voor reserveert, zul je zien dat het resultaat daar ook naar is.

Lees meer over werving in onze whitepaper Werving: Wat moet je er over weten?