Typen op laptop

6 veelgemaakte fouten in vacatureteksten

1 oktober 2019 Werving & Selectie

Het aantal openstaande vacatures stond in het 3e kwartaal van 2019 op 287.000, een nieuw record. Geschikte medewerkers vinden blijft in veel branches dan ook lastig. Het vinden van nieuwe medewerkers begint vaak met het opstellen van een vacaturetekst. In dit blog geven we je daarom praktische tips om veelgemaakte fouten in vacatureteksten te voorkomen.

1. De functietitel is te vaag

Ooit gehoord van een chief chatter, een verloningskoning of een vakverzorger? Grote kans van niet, en grote kans dat er ook niet echt veel naar dit soort functienamen gezocht wordt door werkzoekenden. Zorg daarom voor een begrijpelijke functietitel, die zoveel mogelijk de lading dekt.

Je hebt bijvoorbeeld een IT bedrijf en zoekt een administratief medewerker. Kies dan voor de functietitel administratief medewerker IT in plaats van administratief medewerker. Een administratief medewerker voor een ziekenhuis spreekt bijvoorbeeld een andere doelgroep aan. Op deze manier selecteer je in ieder geval alvast iedereen die warm loopt voor een administratieve baan in de IT.

2. Waarom zou een kandidaat bij jou willen werken?

Iedereen vindt zijn organisatie de leukste organisatie om voor te werken, maar alleen daarmee ga je het niet winnen. Beschrijf de toegevoegde waarde van je organisatie. Wat kun je de kandidaten bieden (naast een prima salaris en goede arbeidsvoorwaarden). Zijn er bijvoorbeeld interne scholingsmogelijkheden, of zijn er concrete doorgroeimogelijkheden? Persoonlijke ontwikkeling is voor veel kandidaten een belangrijke reden om voor een organisatie te kiezen.

Blije student

3. Het eisenlijstje is veel te lang

We willen natuurlijk allemaal de perfecte kandidaat vinden voor een vacature. Maar stel niet al te veel eisen aan competenties en werkervaring.

Maak een lijstje van maximaal 5 opsommingen.

Zo wordt er bijvoorbeeld vaak standaard gevraagd naar een rijbewijs B. Maar is het voor een kantoorfunctie ook echt van belang dat iemand in het bezit is van een rijbewijs? Stel daarom alleen eisen op die ook echt noodzakelijk zijn. En vergeet vooral niet dat heel veel competenties prima te leren/ontwikkelen zijn.

4. Het aanbod is te algemeen

Een marktconform salaris, een informele werksfeer. Termen waarvan niemand precies weet wat ermee bedoeld wordt. Maak het aanbod daarom zo concreet mogelijk. Geef, indien mogelijk, een salarisindicatie (uiteraard afhankelijk van werkervaring). En probeer de informele werksfeer zo goed mogelijk te omschrijven. Zijn er bijvoorbeeld iedere week vrijdagmiddagborrels, gezamenlijke lunches, kan iedereen zomaar bij andere collega’s binnenlopen om vragen te stellen?

5. Er ontbreekt belangrijke informatie

Zorg er altijd voor dat de vacaturetekst compleet is. Check of er een sluitingsdatum van de vacature vermeld staat, zijn er voldoende opties om contact op te nemen? En staat er ook bij met wie de kandidaat contact op kan nemen en aan wie de sollicitatie gericht kan worden. Heel onpersoonlijk om een brief te schrijven aan iemand waarvan je de naam niet weet. Ook belangrijk: zorg ervoor dat er een duidelijke sollicitatiebutton in beeld is en kandidaten niet hoeven te zoeken naar hoe ze kunnen solliciteren.

Spelfouten in vacatureteksten

6. Spelfouten en ander taalleed

Niets is zo vervelend als een vacaturetekst waarbij je de zinnen 2 keer moet lezen om er iets van te begrijpen. Vermijd daarom zoveel mogelijk het gebruik van vakjargon, of nog erger, het gebruik van cliché woorden als creatief, out-of-the-box en teamplayer. Schrijf actief in plaats van passief.  Dus niet:

Je wordt door ons gebeld om een afspraak te maken

maar

Wij bellen je voor een afspraak

Vermijd lange zinnen. Zorg er tot slot ook altijd voor dat de vacaturetekst gecheckt wordt door een collega die goed is in spelling.

Geïnspireerd geraakt door deze blog? Plaats nu je eigen vacature op onze vacaturebank.