Doorgroeimogelijkheden in de horeca


De horeca is een veelzijdige en dynamische branche, waarin heel veel mogelijkheden voor professionele groei en ontwikkeling zijn. Of je nu net bent begonnen als bedienend medewerker of chef-kok, of al een ervaren horecamedewerker bent, er zijn nog heel veel carrièremogelijkheden die voor je liggen. In deze blog zetten we een aantal doorgroeimogelijkheden in de horeca voor je op een rijtje. 

Leidinggevende functies 

Een van de meest voor de hand liggende doorgroeimogelijkheden in de horeca is een leidinggevende functie. Dit kan variëren van een shiftleider of supervisor tot een restaurantmanager of hotel general manager. Leidinggevende functies brengen meer verantwoordelijkheden met zich mee, zoals het managen van personeel, het optimaliseren van bedrijfsprocessen en het waarborgen van een uitstekende klantenservice. 

Eventmanager

Vind je het leuk om evenementen te organiseren en heb jij dat echte gevoel voor gastvrijheid? Dan is een carrière als eventmanager voor jou een hele goede keuze. Als eventmanager ben je verantwoordelijk voor het plannen, coördineren en uitvoeren van allerlei evenementen, denk aan bruiloften, feesten, conferenties en meer. Dit vereist creativiteit, organisatorische vaardigheden en het vermogen om te multitasken. 

Sommelier

Voor liefhebbers van wijn en dranken kan een carrière als sommelier bijzonder aantrekkelijk zijn. Als sommelier ben je namelijk verantwoordelijk voor het adviseren van gasten over wijn- en drankkeuzes die het beste passen bij hun eten. Dit vereist uitgebreide kennis van wijnen en andere dranken, een verfijnde smaak en goede communicatieve vaardigheden. 

Chef-kok en culinair specialist

Als je een passie hebt voor koken en culinaire creativiteit, zijn er veel mogelijkheden om door te groeien naar chef-kok of culinair specialist. Je kunt hierbij denken aan functies zoals souschef, chef-patissier, chef-kok de cuisine, en meer. Chef-koks zijn verantwoordelijk voor het bedenken van menu’s, het leiden van keukenteams en het creëren van de heerlijkste gerechten. 

Horeca-opleider

Heb je een talent voor het overbrengen van kennis en ervaring op anderen? Overweeg dan eens een carrière als horeca-opleider of trainer. Horecabedrijven en culinaire scholen zijn altijd op zoek naar deskundige trainers die medewerkers kunnen opleiden in verschillende aspecten van gastvrijheid, service en koken. 

Food & Beverage Manager

Als Food & Beverage manager ben je verantwoordelijk voor de algehele operationele uitvoering van het voedsel- en drankenbeleid binnen een horecabedrijf. Je overziet het restaurantmenu, de drankkaart en werkt aan het verbeteren van de eet- en drinkervaring van de gasten. 

Laatste update: 7 augustus 2023