Sollicitatiegesprekken zijn voor bijna iedereen heel spannend. Je wilt een positieve indruk achterlaten, maar door de zenuwen is dat niet altijd even makkelijk. We delen de meest gemaakte fouten tijdens sollicitatiegesprekken, zodat je deze in ieder geval niet meer maakt.
1. Niet inlezen in het bedrijf en de functie
Het is gelukt! Een sollicitatiegesprek staat ingepland. Maar op de eerste vraag of je kunt vertellen wat je van de functie verwacht, heb je eigenlijk al geen antwoord. Niet slim! Lees je alvast in over wat het bedrijf doet, waar het bedrijf voor staat en wat de functie precies inhoudt.

2. Niet weten met wie je een gesprek hebt
Controleer tijdens het maken van een afspraak voor een sollicitatie altijd even met wie het gesprek plaatsvindt. Niets zo vervelend als je aanmelden bij de receptie terwijl je eigenlijk geen idee hebt naar wie je moet vragen.
3. Niet weten voor welke functie je gesolliciteerd hebt
Zorg ervoor dat je altijd onthoudt bij welk bedrijf en voor welke functie je gesolliciteerd hebt. Wees voorbereid op een eerste telefoontje voordat je uitgenodigd wordt op gesprek. Een nieuwe werkgever wil vaak eerst even weten of je wel echt geïnteresseerd bent in de functie en waar je precies naar op zoek bent in een functie.
4. Negativiteit
Er kunnen natuurlijk meerdere redenen zijn om een nieuwe baan te zoeken. Maar negativiteit over een vorige werkgever, functie of collega’s kun je beter achterwege laten. Het komt onprofessioneel over en de nieuwe werkgever kan denken dat je dit later wellicht ook over zijn organisatie zal doen. Bovendien komt klagen over het algemeen nou niet echt als een positieve eigenschap over.
5. Te laat komen, of juist veel te vroeg, of op de verkeerde dag
Te laat komen op een sollicitatie zal niemand als positief ervaren, maar veel te vroeg komt ook niet echt professioneel over. En op een verkeerde dag bij het gesprek verschijnen zal al helemaal niet bijdragen aan het beeld dat de potentiële nieuwe werkgever van jou zal vormen. Noteer de afspraak goed in je agenda en vraag altijd even om bevestiging van de afspraak via de mail. Zo kunnen er geen misverstanden ontstaan over de dag en het tijdstip. Over het algemeen is 5-10 minuten voor de afspraak aanwezig zijn voldoende.

6. Heel erg zenuwachtig zijn
Zenuwen tijdens een sollicitatiegesprek horen er bij. Helemaal niet zenuwachtig zijn is ook niet goed. Dat zou kunnen betekenen dat het je eigenlijk niet zo heel veel uitmaakt of je de baan wel of niet krijgt. Maar te zenuwachtig kan juist weer een teken zijn van onzekerheid of weinig tot geen zelfvertrouwen. Een beetje gespannen zijn is dus helemaal niet erg, maar zorg dat de zenuwen niet de overhand krijgen.
7. Teveel clichés vertellen
Mijn slechtste eigenschap is dat ik te perfectionistisch ben. Ik denk altijd heel erg out-of-the-box. Ik kijk buiten de kaders. Allemaal clichés waar een potentiële werkgever echt niet op zit te wachten. Hou het tijdens een gesprek dicht bij jezelf, persoonlijke eigenschappen benadrukken is altijd goed, ook verbeterpunten. Maar verval niet teveel in clichés die het ene oor in en het andere weer uit gaan.
8. Vragen onbeantwoord laten
Ze zullen er altijd bij zitten. Van die vragen waar niet 1-2-3 een antwoord op te geven is. Maar laat vragen nooit onbeantwoord. Begrijp je de vraag niet helemaal, vraag dan om verduidelijking en geef je liever geen antwoord op een bepaalde vraag, leg dan uit waarom.

9. Een ongeïnteresseerde houding
Een ongeïnteresseerde houding zorgt direct voor een slechte indruk. Vergeet kauwgom niet uit te doen voor je het gesprek ingaat, en zorg ervoor dat je een open, actieve houding aanneemt tijdens het gesprek. Dat wil zeggen, liever niet onderuitgezakt in een stoel hangen. Vermijd ook om de armen gekruist over elkaar te houden, dit duidt op een gesloten houding.
10. Te ongeduldig zijn
Een ongeïnteresseerde houding is niet goed, maar te ongeduldig kan ook averechts werken. Bellen na het sturen van een sollicitatiebrief komt vaak heel geïnteresseerd over, maar doe dit niet meteen de eerstvolgende dag. Geef de werkgever de tijd om jouw brief te lezen en om na te denken of de functie wel bij jouw profiel en ervaring past.
11. Tweede gesprek ingepland? Dan is de baan binnen toch?
Ben je uitgenodigd voor een tweede gesprek? Gefeliciteerd, dan was het eerste gesprek een succes. Maar denk nu niet meteen dat je de baan al hebt. Vaak is een eerste gesprek puur een kennismaking om te zien of het van beide kanten klikt. Pas in een tweede gesprek zal dieper op de functie ingegaan worden en komen zaken als arbeidsvoorwaarden ter sprake. Bereid je dus ook voor een tweede gesprek goed voor.

12. Laat je gesprekspartner uitpraten
Aan het woord zijn tijdens een sollicitatiegesprek is goed, maar overdrijf niet. Laat de persoon die tegenover je zit altijd uitpraten en val hem of haar niet steeds in de rede.
13. Onverzorgd of te sexy kleden
Een eerste indruk is vaak bepalend. Zorg er daarom voor dat je nette kleding draagt die heel en schoon is. Te sexy is uiteraard not done. Kijk of je een inschatting kunt maken van de kledingstijl die bij het bedrijf past. Maar zorg er vooral voor dat de kleding die jij draagt bij jou past. Niets zo vervelend als een outfit waarin je je heel ongemakkelijk voelt.
14. Liegen
Liegen over je ervaring of over diploma’s die je helemaal niet gehaald hebt. Het komt altijd uit en als het uitkomt zal je daarmee geen positief beeld scheppen. Eerlijkheid duurt altijd het langst. Bedenk dat een werkgever het vaak alleen maar goed vindt als je wil investeren in je eigen ontwikkeling, niemand weet tenslotte al alles.