Het verschil tussen payroll en uitzenden


In de wereld van flexibele arbeid spelen payroll en uitzenden een belangrijke rol. Maar wat is nu eigenlijk het verschil tussen deze twee opties? Bij Nedflex bieden we deze beide diensten aan, we leggen je in deze blog dan ook graag uit wat het verschil is. 

Payroll 

Payroll is een efficiënte manier om werknemerschap te regelen. Het principe achter payroll is dat wij bij Nedflex de juridische werkgever van de medewerker worden, terwijl jij als opdrachtgever nog steeds de dagelijkse leiding over de werknemer hebt. Dit betekent dat wij verantwoordelijk zijn voor alle administratieve en juridische aspecten van het werkgeverschap, zoals loonbetaling, contracten, belastingen en verzekeringen. Jij bepaalt als werkgever wie je aanneemt en wat diegene op de werkvloer doet. 

Voordelen van payroll 

Ontzorging: wij nemen de administratieve lasten en juridische verplichtingen van je over, waardoor jij je kunt richten op de kernactiviteiten van je bedrijf. 

Flexibiliteit: je kunt profiteren van de flexibiliteit van tijdelijke arbeid zonder de verantwoordelijkheden van werkgeverschap. 

Deskundigheid: wij hebben ervaring en expertise op het gebied van arbeidsrecht en regelgeving, we hebben een team van specialisten in huis waarbij je altijd met je vragen terecht kunt. Denk aan juridische zaken, HR, marketing etc. 

Uitzenden 

Bij onze dienst uitzenden verzorgen we ook de werving en selectie, in tegenstelling tot bij payroll, dan neem je als werkgever zelf je werknemers aan. Tot 2020 waren uitzenden en payroll voor de wet gelijk, maar voor bedrijven waren er wel degelijk verschillen. Na de komst van de WAB in januari 2020 zijn payroll en uitzenden ook wettelijk van elkaar gescheiden.

Voordelen van uitzenden 

Snelheid: met onze uitgebreide pool van gekwalificeerde uitzendkrachten kun je snel inspringen op wisselende personeelsbehoeften. 

Flexibiliteit: uitzenden is ideaal voor piekmomenten, seizoensgebonden werk en tijdelijke klussen. 

Vervangbaarheid: als een uitzendkracht niet aan de verwachtingen voldoet, kunnen we vaak snel voor vervanging zorgen. 

Belangrijke overwegingen bij je keuze 

Bij het kiezen tussen payroll en uitzenden zijn er een paar overwegingen die je kunt meenemen. Allereerst is het belangrijk om te bepalen of het je zelf lukt om geschikte medewerkers te vinden of dat je dit juist graag wil uitbesteden. En heb je snel extra werknemers nodig voor korte periodes of zoek je naar een gestructureerde manier om tijdelijk personeel in te zetten? 

Kortom, zowel payroll als uitzenden hebben hun eigen unieke voordelen, afhankelijk van je bedrijfsbehoeften en voorkeuren. Wij bieden beide opties aan om te zorgen dat je de juiste keuze kunt maken voor jouw organisatie. 

Laatste update: 16 augustus 2023