De overeenkomst tussen topsport en een uitzendbureau


Gastblog door Merle van Benthem

Topsport en een uitzendbureau zoals Nedflex lijken op het eerste gezicht misschien ver uit elkaar te liggen, maar hebben toch best wat overeenkomsten. Het streven naar topprestaties, teamwork, doorzettingsvermogen en jezelf continue blijven ontwikkelen bijvoorbeeld.

Als topsporter streef ik naar topprestaties. Voor mij betekent dit medailles winnen en persoonlijke verbetering. Op de arbeidsmarkt, in dit geval een uitzendbureau als Nedflex, betekent dit de perfecte match vinden voor een werkgever en kandidaat.

Deze route naar topprestaties gaat natuurlijk niet in een mooie glooiende lijn omhoog. Op de arbeidsmarkt en als topsporter krijg je te maken met tegenslagen. Ik heb voornamelijk veel blessureleed gekend. Misschien was ik wel het extreme geval, maar ik ben in mijn BMX-carrière echt van blessure naar blessure gegaan. Dan was ik weer volledig gerevalideerd, maar een paar wedstrijden later liep ik weer een blessure op. Door mijn eigen toedoen, maar ook door tegenstanders. Veel mensen vroegen me wel eens, vind je het wel waard? En mijn antwoord was altijd: ja! Ik vond het BMX het mooiste wat er was. Het is echt mijn passie! Daarom was het doorzetten voor mij nooit een probleem. Hierbij was flexibiliteit en veerkracht essentieel voor mij. Hoewel ik het op het moment zelf wel vervelend vond, accepteerde ik het en ging weer door. Ik probeerde het als een leermoment te zien. Door mijn doorzettingsvermogen en wilskracht heb ik toch nog mijn doel gehaald; de Olympische Spelen van Rio in 2016 in BMX. En daarna mijn overstap naar het baanwielrennen verwezenlijkt!

Naast blessures krijg je in de topsport ook te maken met andere tegenslagen: niet geselecteerd worden voor wedstrijden, afwijzingen van sponsorverzoeken of onenigheden met coaches/staff. Hier zit ook een grote overeenkomst met de arbeidsmarkt. Je kunt bijvoorbeeld onenigheden hebben met je baas en/of collega’s of je wordt afgewezen bij een sollicitatie. Het is dan van belang om niet bij de pakken neer te zitten en door te gaan om uiteindelijk je droombaan of in het geval van Nedflex de perfecte match te vinden! Of als bepaalde projecten niet helemaal lopen zoals verwacht, komen daar dezelfde vereiste eigenschappen bij kijken als voor topsport.

Daarnaast vind ik teamwork ook van essentieel belang om deze topprestaties na te streven. De quote: “Teamwork makes the dream work” vind ik heel toepasselijk. Alleen kun je maar zoveel, maar samen kun je veel meer! Natuurlijk tijdens de wedstrijden ben je op jezelf aangekeken, maar zonder je teamgenoten, coaches en staff ben ik ervan overtuigd dat je ook niet je potentie haalt.

Samenwerken is ook van essentieel belang op de arbeidsmarkt. Door verschillende vaardigheden, kennis en perspectieven te combineren kunnen teams bijvoorbeeld oplossingen bedenken die individueel moeilijk te bereiken zouden zijn.

Als topsporter ben je continue bezig met trainen om jezelf te verbeteren, sterker en sneller worden en het verbeteren van je techniek. Voor de arbeidsmarkt geldt natuurlijk hetzelfde. Je moet je ook blijven ontwikkelen en bijscholen om relevant te blijven in je vakgebied.

Kortom, topsport en een uitzendbureau als Nedflex liggen veel dichter bij elkaar dan je misschien had gedacht.

Laatste update: 30 januari 2024