Kantoorplanten

Duurzaamheid op de werkvloer: 10 tips

10 oktober 2018 Duurzaamheid

Duurzaamheid wordt een steeds belangrijker thema. Maar wat is het eigenlijk? In het kort komt het op het volgende neer: in een duurzame wereld zijn mens, milieu en economie met elkaar in evenwicht, zodat we de aarde niet uitputten. En grote successen beginnen bij kleine veranderingen. In dit blog delen we daarom 10 tips voor meer duurzaamheid op kantoor.

Tip 1: Licht uit, scherm uit

Het lijkt voor de hand te liggen, maar toch gebeurt het nog veel te weinig. Zet de computer en het scherm aan het einde van de werkdag ook echt uit. Niet op stand-by dus. Check ook even of je de laatste bent die het kantoor verlaat en doe dan alle lichten uit. Denk daarbij ook gelijk aan de verwarming. Is het mogelijk om de tijd in te stellen, zorg er dan in ieder geval voor dat de verwarming ’s avonds en ’s nachts uitgaat. Zonde om een ruimte te verwarmen waar niemand is.

Tip 2: Spaar de bomen

Vraag jezelf bij alles wat je print af, heb ik dit wel echt fysiek op papier nodig? Een printje is zo gemaakt, maar 9 van de 10 keer belandt dit papiertje uiteindelijk zo weer in de papierbak. Als het papier al gescheiden wordt van de rest van het afval. Kom je echt niet onder het printen uit, doe dit dan het liefst in zwart-wit en op papier dat het FSC-keurmerk draagt.

FSC is een internationale organisatie die zich inzet voor behoud van de bossen op onze wereld door middel van verantwoord bosbeheer. Kies je voor FSC dan draag je direct bij aan de bescherming van onze bossen wereldwijd en aan een gezonde leefomgeving voor mens en dier.

FSC keurmerken

Tip 3: Afvalscheiding

Papier, glas, plastic. Ook op kantoren wordt er veel afval verzameld. Introduceer daarom diverse plekken om afval te scheiden. Zo zie je maar, een duurzamer kantoor begint al bij hele kleine, soms vanzelfsprekende veranderingen.

Tip 4: Eerlijke koffie en thee

Ook een groener kopje koffie draagt bij aan duurzaamheid. Kies voor fairtrade koffie en thee, er is tegenwoordig zoveel keuze dat dat helemaal niet meer lastig te verkrijgen is.

Tip 5: Koffiemokken in plaats van wegwerpbekers

En hoe drink je die fairtrade koffie en thee het liefst? Uit een mok of glas natuurlijk, in plaats van die wegwerpbekertjes. Denk daarbij ook gelijk aan het vervangen van plastic roerstaafjes voor lepeltjes die herbruikt kunnen worden. Duurzame bamboe lepeltjes bijvoorbeeld.

Koffiekopje

Tip 6: Milieuvriendelijk schoonmaken

Schoonmaken met chemische middelen is niet alleen slecht voor het milieu, ook voor de huid. Kies waar mogelijk dan ook het liefst voor natuurlijke schoonmaakmiddelen.

Tip 7: Van A naar B

Niet iedereen heeft natuurlijk de luxe van werken dicht bij huis. Mocht dit wel het geval zijn, kies dan vaker voor de fiets of neem een keer het openbaar vervoer of ga carpoolen met collega’s. Zorg dat er op kantoor niet alleen bedrijfsauto’s maar ook bedrijfsfietsen staan om naar afspraken te rijden die dicht bij kantoor zijn. Neem vaker de trap in plaats van de lift. Dat betekent ook gelijk weer wat extra lichaamsbeweging, een win-win situatie dus.

Tip 8: Meer groen op de werkvloer

Meer groen op de werkvloer ziet er niet alleen heel gezellig uit, het bevordert ook nog eens de werkprestaties. Planten zijn goed voor het zuurstofgehalte in de lucht en ze hebben een zuiverende werking.

Tip 9: Duurzame zoekmachine

Ooit gehoord van Ecosia? Deze duurzame zoekmachine plant bomen terwijl je het internet doorzoekt. De winst die Ecosia maakt, gebruiken ze namelijk om bomen te planten daar waar ze echt nodig zijn.

Tip 10: Neem collega’s mee

Een verandering wordt niet altijd zomaar geaccepteerd. Maak andere collega’s ook enthousiast om mee te doen en laat ze meedenken over duurzaamheid op hun eigen werkplek. Wat wordt er al gedaan, wat kunnen we nog doen? Wie heeft het beste idee? Door samen te werken ontstaan vaak nog betere ideeën en tegelijkertijd werk je aan het gevoel van saamhorigheid binnen de organisatie. Alweer een win-win situatie dus.