10 tips voor de ideale werkplek

10 tips voor de ideale werkplek

Arbeidstrends | Duurzaamheid

Genoeg beweging op een dag is belangrijk, dat weten we allemaal. Een rondje wandelen in de lunchpauze of in plaats van de telefoon pakken even naar die collega toelopen om iets te vragen. Voor de meeste mensen is dat prima te doen. Maar soms ontkomen we er niet aan om langere tijd van de dag te zitten.

Wist je bijvoorbeeld dat mensen die op kantoor werken gemiddeld meer dan 75% van hun tijd zitten? En de gemiddelde Nederlander brengt daarnaast 85% van zijn vrije tijd zittend door. Een goede zithouding op het moment dat je zit draagt ook bij aan de gezondheid. Neem daarom even een kwartier de tijd om de juiste houding voor jezelf in te stellen. Met deze tips is dat zo gedaan.

Zitpositie

1. Stoelhoogte: zet de voeten plat op de grond, zodat de knie een hoek van 90 graden maakt, gebruik eventueel een voetensteun.
2. Tafelhoogte: ga ontspannen zitten en zorg dat de tafel tot ellebooghoogte komt.
3. Steun met je armen op armleggers of op de tafel zelf, verhoog de armleggers tot dezelfde hoogte als de tafel.
4. Zorg in ieder geval dat je contact houdt met de rugleuning voor de juiste ondersteuning.
5. Schermhoogte: stel de bovenkant van het scherm iets onder ooghoogte. Gebruik eventueel een laptophouder.
6. Afstand tot scherm: minimaal 1 armlengte. Gebruik een externe monitor van ten minste 19 inch, een extern toetsenbord en een muis.

Werk ‘in line’

7. Leg documenten, een tablet of smartphone in lijn met het scherm op een licht hellend vlak om goed te kunnen lezen zonder dat je je nek moet buigen. Gebruik bijvoorbeeld een documenthouder. Leg toetsenbord/muis of papier/pen zo dicht mogelijk binnen handbereik, zodat je niet met een gebogen rug naar je spullen hoeft te reiken.

Muis en toetsenbord

8. Vermijd reiken naar de muis en gebruik een compact toetsenbord. Maak je gebruik van een laptop of tablet zorg er dan voor dat je ook een los compact toetsenbord en een muis hebt.

2 beeldschermen

9. Werk je vaak met 2 applicaties tegelijk, kies er dan voor om met 2 beeldschermen te werken. Zet het scherm dat je het meest gebruikt recht voor je. Als je vaak gegevens van meerdere applicaties moet vergelijken, zet dan beide schermen midden voor je.

Bureaustoel

10. Zorg er als laatste ook voor dat de bureaustoel goed ingesteld staat. Dit kan per bureaustoel verschillen. Op YouTube zijn veel handige filmpjes te vinden waarin per type of merk bureaustoel wordt uitgelegd hoe je deze kunt instellen.

Geplaatst op: 2 april 2019