Verkouden vrouw

Ziekteverzuim beperken

Ziekte is niet alleen vervelend voor de medewerker zelf, het kost een organisatie vaak ook veel geld. Wist u bijvoorbeeld dat een zieke medewerker gemiddeld anderhalf tot twee keer zijn salaris kost? Het ziekteverzuim wilt u daarom natuurlijk het liefst zo laag mogelijk houden. Toch ontkomt geen enkele organisatie aan zieke medewerkers.

Ziekteverzuim kan verschillende oorzaken hebben, zowel lichamelijk als psychisch. Uit onderzoek van TNO en CBS blijkt bijvoorbeeld dat één op de zeven medewerkers last heeft van burn-out klachten.

Wat kunt u nu zelf doen om het ziekteverzuim zo laag mogelijk te houden?

Signaleren

Ga op tijd het gesprek met uw medewerkers aan zodra u het gevoel heeft of de signalen ontvangt dat een medewerker niet helemaal lekker in zijn vel zit. Zorg ervoor dat u de symptomen herkent en signaleert. Denk mee over oplossingen en sta open voor veranderingen voor zover dat mogelijk is. Zo kan het bijvoorbeeld voor een medewerker met een ziek kind al heel waardevol zijn als u flexibele werktijden aanbiedt.

Wist u dat in het eerste kwartaal van 2018 het ziekteverzuim het hoogst was in de Gezondheids- en Welzijnszorg en het laagst in de Horeca?

Respecteren

Zorg er altijd voor dat u de werk-privébalans van uw medewerkers respecteert en aanmoedigt. Een medewerker die al zijn tijd en energie in het werk stopt lijkt voor uw organisatie heel waardevol. Maar wanneer deze medewerker thuis niet meer de energie overhoudt om leuke dingen te doen en te ontspannen ligt vermoeidheid of zelfs een burn-out op de loer. Wanneer uw medewerkers zowel thuis als op werk gelukkig zijn zal dit ook terug te zien zijn in het percentage ziekteverzuim.

Respecteer ook de grenzen van uw medewerkers. Geeft een medewerker aan teveel werk te hebben, zorg er dan voor dat u hier gehoor aan geeft. Ga in gesprek met deze medewerker en denk mee over oplossingen. Kan het werk meer verdeeld worden over langere tijd, kunnen andere collega’s een deel van het werk overnemen? Plan ook regelmatig een evaluatiegesprek in om de voortgang te bespreken.

Het ziekteverzuim is het laagst in bedrijven tot 10 medewerkers en het hoogst in bedrijven met 100 of meer medewerkers

Stimuleren

Stimuleer gezond eten door bijvoorbeeld kantoorfruit te introduceren en de kantine te voorzien van voldoende gezonde maaltijdkeuzes. Stimuleer ook sporten en bewegen. Dit kan al heel eenvoudig door staande vergaderingen te introduceren, een wandeling in de lunchpauze, vaker de trap nemen in plaats van de lift of biedt uw medewerkers korting aan door middel van bedrijfsfitness abonnementen.

Creëer fijne werkplekken voor uw medewerkers door bijvoorbeeld verstelbare bureaus aan te schaffen. Veel lage rug-, nek- en armklachten worden veroorzaakt door de statische belasting van het lichaam. Zittend werk afwisselen met staand werk is daarom heel belangrijk.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Zitten is het nieuwe roken, maar niet met deze snelle trapfiets. #vitaliteitopdewerkvloer #tijdominbewegingtekomen #bureaufiets #schnell #speedygonzalez

Een bericht gedeeld door Nedflex (@nedflex.payrolling.uitzenden) op

Investeer in de ontwikkeling van uw medewerkers door cursussen en opleidingen aan te bieden om medewerkers gemotiveerd te houden. Want naast een burn-out komt ook een bore-out steeds vaker voor. Door uw medewerkers verdiepende en verbredende opleidingen aan te bieden houdt u uw medewerkers gemotiveerd en investeert u tegelijkertijd in de kennis binnen uw eigen organisatie.

Gelukkige medewerkers blijven 5x langer bij de organisatie

Heeft u een goed verzuimbeleid opgesteld?

Een goed verzuimbeleid voorkomt vaak veel problemen. Een payrollpartner neemt u alle zorgen uit handen omtrent personeelszaken. Maak een vrijblijvende afspraak om te zien wat wij voor uw organisatie kunnen betekenen.

Maandelijkse inspiratiemailing

Schrijf u in voor onze maandelijkse mailing ‘Werkgeverschap anno nu’, vol inspiratie en praktische tips. Bovendien krijgt u direct toegang tot onze handige HR Toolkit!

Wat kunt u van onze mailingen verwachten?

    Tips rondom goed werkgeverschap.
    Arbeidstrends van nu.
    Een blik op de toekomstige arbeidsmarkt
    Laatste nieuws over de payroll- en uitzendbranche.

Issuekalender 2019

+ praktische tips om hier op in te spelen

Wist u dat er meer dan 125 inhaakdagen zijn dit jaar? Download onze issuekalender 2019 zodat u deze in één overzicht altijd bij de hand heeft. En ontvang daarna ook gelijk praktische tips om op de werkvloer op deze dagen in te spelen.