Mannelijke en vrouwelijke woorden in een vacaturetekst


En nee, ik bedoel hiermee niet woorden als receptioniste, of voetballer, waarmee je voornamelijk een man of vrouw bedoelt. Maar woorden waarmee je in een vacaturetekst vooral vrouwen of mannen kunt aantrekken. Bijvoorbeeld omdat mannen veel zijn vertegenwoordigd in jouw organisatie, en je voor meer diversiteit het liefst een vrouw wilt aannemen. Om gelijk antwoord te geven op je vraag, is dit geen geslachtsdiscriminatie? Nee, met een vacaturetekst gericht op een man of vrouw sluit je geen groep buiten, maar je kunt wel beter je doelgroep bereiken.

Schrijfstijl

Niet alleen woorden zijn een onderdeel van je vacaturetekst. Met je schrijfstijl kun je ook een onderscheid maken. Mannen kun je beter aanspreken door je teksten kort en bondig te houden, maak bijvoorbeeld gebruik van opsommingen en niet teveel bijvoeglijke naamwoorden. Vrouwen daarentegen spreek je juist wel aan door gebruik te maken van bijvoeglijke naamwoorden: gezellig team, heerlijk vers fruit, leuke trainingen. Vrouwen gebruiken over het algemeen sowieso meer woorden in teksten, om een bepaalde sfeer te creƫren.

Mannelijke woordenVrouwelijke woorden
AutonoomEerlijk
CommercieelBetrokken
AnalytischToegewijd
GedrevenKlantvriendelijk
ResultaatgerichtLoyaal
BesluitvaardigCommunicatief
ImpulsiefBescheiden
PrincipieelSympathiek

Functie-eisen

Als het gaat om functie-eisen spreek je vrouwen aan in termen van gedrag, en niet met eigenschappen. Functie-eisen neerzetten als eigenschap zal juist mannen eerder aanspreken. Tijd voor wat voorbeelden: 

Mannelijke functie-eisenVrouwelijke functie-eisen
Je bent een leider.Je bent in staat een team aan te sturen.
Je bent nauwkeurig.Je gaat altijd voor perfectie.
Je bent besluitvaardig.Je neemt de nodige beslissingen.
Je bent doelgericht.Je gaat op je doelen af.
Je bent flexibel.Je kunt op verschillende niveaus schakelen.

Functietitel

Naast het gebruik van bepaalde woorden en een bepaalde schrijfstijl is het mogelijk om te sturen in je functietitel. Vrouwen zullen zich eerder aangesproken voelen door de titel ‘Vertegenwoordig(st)er’ in plaats van ‘Vertegenwoordiger’. Of bijvoorbeeld ‘Administratief Medewerk(st)er’. Let er wel op dat het verboden is om expliciet te vragen naar een man of vrouw, je kunt wel gebruik maken van (m/v) achter de functietitel. 

Het is belangrijk om bij het schrijven van een vacaturetekst goed je doelgroep voor ogen te hebben. Wie wil jij bereiken? En neem daarnaast genoeg tijd voor een goede vacaturetekst. Je zult echt gaan merken dat er hierdoor kwalitatief betere kandidaten reageren. 

Vragen over jouw vacatureteksten? Laat het me weten, ik help je er graag mee. Veel succes! 

Geplaatst op: 12 augustus 2020