Klant aanmelden

Hoe selecteer je de beste kandidaat voor je vacature

17 november 2020 HR Werving & Selectie

Om de juiste kandidaten te kunnen vinden voor je vacature is het allereerst belangrijk dat je weet wie je zoekt. Maak daarom een duidelijke en realistische eisenlijst waar iemand aan moet voldoen. Is werkervaring of een specifieke opleiding bijvoorbeeld wel echt noodzakelijk voor deze functie of neem je genoegen met een goede motivatie en ambitie om door te groeien binnen de functie?

Een passende vacature

Wanneer je weet wie je zoekt ga je hier een passende vacature bij maken, en neem hier ook echt de tijd voor. Je kunt beter een uur bezig zijn met het schrijven van je vacature, dan achteraf heel veel mensen moeten afwijzen omdat je weinig relevante reacties ontvangt. Wees daarom ook eerlijk in je vacature, maak het niet mooier dan het is.

Geef een einddatum aan je vacature en wacht eerst alle reacties af. Je kunt de nieuwe reactie natuurlijk alvast doorlezen, maar trek nog geen conclusie. Als je een aantal cv’s naast elkaar kunt leggen heb je ook gelijk goed vergelijkingsmateriaal.

Het selecteren kan beginnen

Als de einddatum is verstreken en je hebt alle reacties binnen, kan het selecteren beginnen. Doordat je weet wie je zoekt en wat jou harde eisen zijn, kun je beginnen met een grove selectie. Welke kandidaten vind je geschikt, over welke kandidaten twijfel je en welke zijn zeker niet geschikt voor deze functie? Het hangt er ook vanaf hoeveel sollicitaties je hebt ontvangen op je vacature. Als je maar 5 reacties hebt is de selectie snel gemaakt, maar met 100 reacties is dat natuurlijk een ander verhaal. Begin dan met een grove selectie en filter deze selectie steeds verder tot je een realistisch aantal kandidaten over houdt om uit te nodigen voor een gesprek.

De eerste gesprekken

Je selectie is gemaakt en de eerste gesprekken kunnen van start gaan. Zorg dat je inhoudelijk genoeg van de vacature af weet. En dat je weet wat je van je kandidaten wilt weten, neem de tijd om een kandidaat te leren kennen. Is er niet voldoende ervaring of kennis aanwezig, maar heeft de kandidaat wel heel veel motivatie om zichzelf te ontwikkelen? Wellicht past dit perfect binnen het bedrijf. Probeer te weten te komen wie de persoon achter het cv is.

Nadat je de eerste gesprekken hebt gevoerd, is het tijd voor een nieuwe selectie. Wie zijn er geschikt en wie lijkt er niet bij deze functie te passen? Wijs de ongeschikte kandidaten af, doe dit telefonisch en leg ze uit waarom zij niet bij deze functie of binnen het bedrijf passen. Lees hier meer tips voor het afwijzen van sollicitanten. De geschikte kandidaten kunnen uitgenodigd worden voor een tweede gesprek.

Het tweede en laatste gesprek

De inhoud van een tweede gesprek hangt af van de functie. Is het een laagdrempelige functie of heb je nog maar één kandidaat over waar je mee verder wilt, dan is dit gesprek geschikt om de arbeidsvoorwaarden door te nemen. Bij een zwaardere functie kun je het tweede gesprek gebruiken om meer over de kandidaat te weten te komen. Hierbij kun je ook gebruik maken van een assessment. Een assessment kan vrij prijzig zijn, maar vooral bij een wat zwaardere functie loont het zeker om dit in te zetten. Het geeft een duidelijk beeld van jou kandidaat en zijn of haar capaciteiten. En dan ben je alweer aangekomen bij het laatste gedeelte. Maak een eindselectie en doe de sollicitant die jij het beste bij de functie vindt passen een goed aanbod.

Zoals je ziet is een geschikte nieuwe medewerker vinden niet iets wat je binnen een paar dagen hebt geregeld. Maar een goede voorbereiding en een soepel lopend proces, zorgen er uiteindelijk wel voor dat jij de beste kandidaat voor jou vacature vindt.