5 dingen die je niet mag vergeten bij werving en selectie


Doe jij de werving en selectie van je personeel zelf? Zeker in tijden van krapte op de arbeidsmarkt kan het je heel veel tijd en moeite kosten om die ene perfecte kandidaat te vinden. We geven je daarom graag een aantal tips. 

1. Afwijzen = niet vergeten 

Het gebeurt natuurlijk ook dat je kandidaten moet afwijzen. Maar onthoud: afwijzen betekent niet dat je iemand daarna moet vergeten. Er zaten waarschijnlijk ook kandidaten bij die wel een hele goede indruk hebben achtergelaten, maar voor de openstaande functie misschien niet de goede match waren. Mocht je later een vacature hebben waarbij je wel een goede match ziet, dan kun je natuurlijk altijd proberen weer contact op te nemen om te vragen of deze kandidaat interesse heeft en nog beschikbaar is. 

2. Aannemen en achteroverleunen 

Na het lezen van tientallen sollicitatiebrieven, telefonische gesprekken, en sollicitatiegesprekken met hele uiteenlopende kandidaten heb je dan eindelijk de goede match gevonden. Het contract is getekend, de startdatum is bekend, dat duurt nog 2 maanden in verband met een opzegtermijn, dus nu is het aftellen. Niet dus. Want je hebt dan wel de perfecte kanidaat gevonden, maar in 2 maanden tijd kan veel gebeuren. En je wil natuurlijk niet dat jouw kandidaat straks toch nog voor een andere werkgever kiest omdat de arbeidsvoorwaarden daar toch net even beter waren. Dus, zaak om ervoor te zorgen dat je nu alvast verbinding zoekt met je toekomstige medewerker. Stuur alvast een uitnodiging voor het personeelsfeest wat eraan komt. Vraag of hij of zij alvast een keer mee wil doen met een kennisworkshop, stuur een welkomstpakketje. Zorg ervoor dat de werknemer er net zo naar uitkijkt om te starten als jij. 

3. Test de vaardigheden van kandidaten 

Hoe bepaal je dan welke kandidaten geschikt zijn voor een bepaalde vacature. Daar zijn heel veel verschillende testmethodes voor ontwikkeld. Het is wel belangrijk dat je daarna ook echt iets met de resultaten doet. Ben je benieuwd hoe je dat het beste kunt aanpakken voor jouw bedrijf? Wij kunnen je hierbij helpen.  

4. Vraag om feedback 

Als je sollicitanten afwijst, vragen ze daarna vaak om feedback. Waarom ben ik het niet geworden? Dat kunnen ze dan weer meenemen bij een volgend sollicitatiegesprek. Maar waarom vraag je als werkgever dan niet ook om feedback van sollicitanten die je op gesprek hebt gehad? Dat kan je soms hele waardevolle tips opleveren over bijvoorbeeld hoe je het sollicitatieproces hebt ingericht. Je moet dan natuurlijk wel ook iets met de feedback doen. 

5. Stel realistische eisen 

Bij het lezen van sommige vacatureteksten weet je eigenlijk al dat het zoeken naar een speld in een hooiberg wordt. Recruiters hebben vaak jarenlange ervaring op het gebied van werving en selectie, en de HR-medewerker van jouw bedrijf weet vaak ook precies wie er voor welke functie gezocht wordt. Dat zorgt ervoor dat er voor iedere vacature een geschikte kandidaat gevonden kan worden. Ook al past een kandidaat misschien op het eerste oog niet precies in de functieomschrijving. Een goede match met het bedrijf zelf is vaak al stap 1. En onthoud dat heel veel vaardigheden aan te leren zijn. Zorg er daarom voor dat je niet al te hoge eisen stelt in de vacaturetekst, en daarmee een grote groep kandidaten op voorhand uitsluit. 

Meer tips ontvangen over werving en selectie?

Download onze infographic: 10 tips om sneller en slimmer te werven.

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Hidden
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Laatste update: 26 juni 2023