Wat kost het starten van een eigen uitzendbureau?


Voor het starten van een eigen uitzendbureau heb je een startkapitaal nodig. Maar hoeveel is dat dan precies? In dit overzicht zetten we voor je op een rijtje met welke kosten je allemaal rekening moet houden bij het starten van je eigen uitzendbureau. Een ding kunnen we alvast verklappen, als je het goed aanpakt kun je er ook goed aan verdienen. 

Schrijf een businessplan 

Je begint met het maken van een ondernemingsplan. Hierin staat bijvoorbeeld op welke branche(s) je je wilt richten, je denkt na over wat jou uniek maakt ten opzichte van alle andere uitzendbureaus, welke diensten je wilt aanbieden, wie je klanten zijn. Een ander onderdeel van je businessplan is een financiĆ«le begroting; wat is je verwachte omzet en winst? 

Opstartkosten 

Allereerst krijg je te maken met de noodzakelijke opstartkosten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan kosten voor je inschrijving in het handelsregister van de Kamer van Koophandel. Ook moet je een zakelijke rekening openen. Uiteraard heb je een laptop, telefoon en internet nodig. Maar denk ook bijvoorbeeld aan een logo voor je bedrijf, ga je dit zelf ontwerpen of besteed je dit liever uit? Hetzelfde geldt voor een website. Ben je heel handig en kun je zelf een website bouwen of heb je iemand nodig die dit voor je maakt? Je wil natuurlijk wel online goed zichtbaar zijn en goed gevonden worden door zowel klanten als kandidaten. Investeren in een goede website is dan ook zeker het geld waard. 

Denk ook goed na over je werkruimte. Ga je vanuit huis werken of wil je een kantoorruimte huren? Of kies ervoor om op een flexwerkplek te werken. 

Recruitmentkosten 

Naast de noodzakelijke opstartkosten komen er bij het starten van een eigen uitzendbureau recruitmentkosten kijken. Iets waar je als uitzendbureau bijvoorbeeld echt niet zonder kan, is een CRM-pakket. Dit is het systeem waarin je alle contacten kunt bijhouden met je klanten en sollicitanten. Wie heb je wanneer over welke vacature gesproken? Welke sollicitanten heb je voorgesteld aan je klant? 

Je administratie bijhouden doe je in een boekhoudprogramma. Je kunt dit zelf aanschaffen, maar je kunt er ook voor kiezen om je administratie uit te besteden. 

En om klanten en kandidaten te vinden moet je er wel voor zorgen dat je bedrijf en je vacatures overal zichtbaar zijn. Op je eigen website en social media natuurlijk, maar ook op bijvoorbeeld andere vacaturewebsites. Houd daarom ook rekening met marketingkosten en abonnementskosten voor een premium LinkedIn-account en abonnementen op vacaturewebsites om je vacatures te kunnen promoten. 

Werkgeverschapskosten 

Tenslotte moet je nog voor jezelf bedenken hoe je je werkgeverschap gaat inrichten. Word je zelf werkgever voor je uitzendkrachten, ga je samenwerken met een backoffice dienstverlener of start je een franchise uitzendbureau? 

Kies je ervoor om zelf werkgever te worden van je uitzendkrachten dan moet je rekening houden met (vaak hoge) kosten voor verzekeringen, je hebt diverse certificeringen nodig en je moet belastingen afdragen. Je mag uiteraard niet zomaar lonen uitbetalen. 

Houd er ook rekening mee dat je veel moet voorfinancieren, niet al je rekeningen worden betaald voordat jouw uitzendkrachten hun salaris verwachten. Je zult hier zelf geld voor moeten reserveren. 

Een backoffice dienstverlener neemt je alle administratie uit handen en neemt de werkgeversrisico’s, denk ook aan risico’s van ziekte en verzuim, van je over. Hetzelfde geldt voor een franchise uitzendbureau. Deze bedrijven zijn zelf al gecertificeerd en verzekerd, dus die kosten hoef je niet meer te maken. En het voorfinancieren gebeurt uiteraard ook niet uit jouw portemonnee. Kortom: je hoeft je niet druk te maken over je personeelsadministratie en je uitzendkrachten worden op tijd uitbetaald. 

Bij Nedflex kun je ervoor kiezen om een white label uitzendbureau te starten onder je eigen naam of een franchise uitzendbureau onder de naam Nedflex. Je betaalt dan alleen een instapfee, die stukken lager is dan wanneer je ervoor kiest om zelf werkgever te worden van je uitzendkrachten.

Download ons informatiepakket

met hierin alles wat je wilt weten over het starten van je eigen uitzendbureau

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Hidden
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Aan de telefoon
Geplaatst op: 30 januari 2023