Deze 9 competenties heb je nodig om een uitzendbureau te starten 


Een eigen uitzendbureau starten kan in principe iedereen, maar natuurlijk komt er wel het een en ander bij kijken. In dit artikel zetten we voor je op een rijtje welke competenties je nodig hebt bij het starten van je eigen uitzendbureau. 

Er zijn namelijk verschillende competenties die je nodig hebt om je eigen bedrijf te starten en runnen. Denk aan de basisvaardigheden, zoals administratie en boekhouding, maar ook specifieke vaardigheden op het gebied van personeelszaken en werving en selectie. 

Een aantal belangrijke competenties die je nodig hebt bij het runnen van je eigen uitzendbureau zijn: 

Plannen en organiseren 

De definitie van de competentie plannen en organiseren = je werkzaamheden overzien en organiseren, en daar je doelen en prioriteiten in stellen. 

Bij het runnen van een uitzendbureau komen veel taken en verantwoordelijkheden kijken, jij moet in staat zijn om de taken te organiseren en te bepalen welke zaken prioriteit hebben. 

Marketing- en sales vaardigheden 

Je moet in staat zijn om jouw diensten aan te bieden aan potentiële klanten en hen ervan te overtuigen dat ze voor jou moeten kiezen en niet voor een van je vele concurrenten. Ook moet je ervoor zorgen dat iedereen straks jouw bedrijf kent. Wanneer iemand op zoek is naar werk moet eigenlijk meteen jouw bedrijfsnaam in hun hoofd opkomen. 

Financieel bewustzijn  

Als je een eigen bedrijf runt is het ook van belang dat je je eigen financiën onder controle hebt. Je moet in staat zijn om begrotingen op te stellen, de boekhouding bijhouden en je moet je financiële situatie kunnen analyseren. 

Netwerken 

Als je een uitzendbureau start is het wel handig om al een groot netwerk te hebben. En dat netwerk moet je ook nog eens kunnen uitbreiden. Je onderhoudt contacten met werkgevers en werknemers. 

Klantgerichtheid 

Je moet in staat zijn om klanten te begrijpen en aan hun wensen te voldoen, en ze te helpen bij eventuele problemen die zich kunnen voordoen. 

Communicatievaardigheden 

Je moet heldere en effectieve communicatievaardigheden hebben, zowel mondeling als schriftelijk, om succesvol te kunnen communiceren met jouw klanten en jouw kandidaten. 

Leiderschap 

Je durft beslissingen te nemen en leiding te geven aan je (eventuele) team, en tegelijkertijd zorg je voor een goede samenwerking. Ook als je in je eentje je eigen uitzendbureau runt is deze competentie van belang. Je hebt namelijk altijd te maken met mensen, en jij moet wel een leidende rol in durven nemen. Je bent uiteindelijk de matchmaker tussen kandidaat en werkgever. 

Beslissen 

Bij het starten en runnen van je eigen uitzendbureau komen zoveel verschillende dingen kijken, jij moet dan wel in staat zijn om de juiste beslissingen te nemen en te durven nemen. Je kunt in allerlei verschillende situaties terechtkomen, maar omdat jij je hoofd koel weet te houden loopt alles soepel. 

Durf 

Tot slot moet je natuurlijk wel een beetje lef hebben om je eigen bedrijf te starten. Je bent dan wel helemaal zelf verantwoordelijk voor je inkomsten, maar dat levert je nou juist ook weer een heleboel vrijheid op om je eigen keuzes te kunnen maken. 

Laatste update: 2 februari 2023