Geplaatst op: 6 juni 2023
Laatste update: 6 juni 2023
We zien de vraag naar payroll in de agrarische sector weer toenemen. Na de komst van de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) in 2020 was dat even minder, maar nu zien we het aantal payrollaanvragen weer stijgen ten opzichte van andere diensten.
Sales Manager Astrid Bankras vertelt: “De ondernemers in de sector hebben nog steeds een groep medewerkers die al jaren terugkomen om bij ze te werken. Payroll is na een overgangsfase weer een alom geaccepteerde vorm om het werkgeverschap in te vullen. Juist door het samen te doen met een payroller kun je medewerkers garanderen dat alles perfect is geregeld.”
Met de komst van de WAB op 1 januari 2020 leek het erop dat payroll niet meer mogelijk is, in de media werd soms zelfs gesproken over een verbod op payroll. Maar de WAB heeft juist een duidelijker onderscheid gecreëerd tussen payroll en uitzenddiensten. Nog steeds heeft het niet het beoogde effect van het kabinet van destijds. Maar voor een specifieke groep is het ook onder de nieuwe regels een hele interessante dienstverlening. Tot 1 januari 2020 waren payroll en uitzenden voor de wet gelijk, waardoor ook bij payroll de flexibele regels van het uitzenden golden. Sinds 2020 heeft payroll een eigen wetsartikel en hebben payrollwerknemers recht op precies dezelfde rechtspositie en arbeidsvoorwaarden als medewerkers die vast in dienst zijn bij de opdrachtgever. Het betekent wel dat bij payroll niet meer de flexibele regels van het uitzenden mogen worden toegepast.
Sinds 2020 is payrolling dus een goed georganiseerde en erkende vorm van werk. Het imago van payroll was voor die tijd niet altijd positief. Astrid Bankras: “In een tijd waarin de agrarische sector wordt geconfronteerd met uitdagingen zoals schommelende marktprijzen, seizoensgebonden arbeidskrachten en complexe wet- en regelgeving, speelt payroll juist een belangrijke rol in het ondersteunen van de groei en duurzaamheid van deze sector. Payroll kan ondernemers echt ontzorgen en een groot aantal risico’s bij ze wegnemen. Zo houdt de agrariër natuurlijk tijd over voor zaken waar het nu echt om gaat in de sector. Eén van de grootste voordelen is het gemak dat je inkoopt, terwijl het nauwelijks duurder is dan wanneer medewerkers rechtstreeks in dienst zijn. Bij payroll wordt voor 100% de cao van de sector gevolgd. Juist door schaalvoordelen van payrollbedrijven kunnen de kosten laag worden gehouden.”
Wanneer je als ondernemer kiest voor payroll wordt de payrollorganisatie juridisch werkgever van je werknemers. Je geeft daarmee alle werkgeversrisico’s, van ziekte tot arbeidsongeschiktheid, uit handen. Bovendien verzorgt de payrollorganisatie je volledige personeelsadministratie, denk aan contracten opstellen, salarissen uitbetalen en loonstroken maken. Zo kan een ondernemer zich volledig focussen op de kernactiviteiten van het bedrijf.
LTO Arbeidskracht heeft haar dienstverlening exclusief ondergebracht bij Nedflex Agrarisch. “Dat levert de ondernemer voordelen op”, begint Yvonne van de Ven, teamleider van LTO Arbeidskracht. “Nedflex heeft jarenlange ervaring in de agrarische sector en hun werkwijze is transparant. Ondernemers weten zo precies hoeveel ze per uur kwijt zijn.” Yvonne van de Ven – LTO Arbeidskracht