Groene plantjes

Duurzaamheid op de werkvloer: 10 tips

Duurzaamheid wordt een steeds belangrijker thema. Maar wat is het eigenlijk? In het kort komt het op het volgende neer: in een duurzame wereld zijn mens, milieu en economie met elkaar in evenwicht, zodat we de aarde niet uitputten. En grote successen beginnen bij kleine veranderingen. In dit blog delen we daarom 10 tips voor meer duurzaamheid op kantoor.

Tip 1: Licht uit, scherm uit

Het lijkt voor de hand te liggen, maar toch gebeurt het nog veel te weinig. Zet de computer en het scherm aan het einde van de werkdag ook echt uit. Niet op stand-by dus. Check ook even of u de laatste bent die het kantoor verlaat en doe dan alle lichten uit. Denk daarbij ook gelijk aan de verwarming. Is het mogelijk om de tijd in te stellen, zorg er dan in ieder geval voor dat de verwarming ’s avonds en ’s nachts uitgaat. Zonde om een ruimte te verwarmen waar niemand is.

Tip 2: Spaar de bomen

Vraag uzelf bij alles wat u print af, heb ik dit wel echt fysiek op papier nodig? Een printje is zo gemaakt, maar 9 van de 10 keer belandt dit papiertje uiteindelijk zo weer in de papierbak. Als het papier al gescheiden wordt van de rest van het afval. Komt u echt niet onder het printen uit, doe dit dan het liefst in zwart-wit en op papier dat het FSC-keurmerk draagt.

FSC is een internationale organisatie die zich inzet voor behoud van de bossen op onze wereld door middel van verantwoord bosbeheer. Kiest u voor FSC dan draagt u direct bij aan de bescherming van onze bossen wereldwijd en aan een gezonde leefomgeving voor mens en dier.

Tip 3: Afvalscheiding

Papier, glas, plastic. Ook op kantoren wordt er veel afval verzameld. Introduceer daarom diverse plekken om afval te scheiden. Zo ziet u maar, een duurzamer kantoor begint al bij hele kleine, soms vanzelfsprekende veranderingen.

Tip 4: Eerlijke koffie en thee

Ook een groener kopje koffie draagt bij aan duurzaamheid. Kies voor fairtrade koffie en thee, er is tegenwoordig zoveel keuze dat dat helemaal niet meer lastig te verkrijgen is.

Tip 5: Koffiemokken in plaats van wegwerpbekers

En hoe drinkt u die fairtrade koffie en thee het liefst? Uit een mok of glas natuurlijk, in plaats van die wegwerpbekertjes. Denk daarbij ook gelijk aan het vervangen van plastic roerstaafjes voor lepeltjes die herbruikt kunnen worden. Duurzame bamboe lepeltjes bijvoorbeeld.

Tip 6: Milieuvriendelijk schoonmaken

Schoonmaken met chemische middelen is niet alleen slecht voor het milieu, ook voor de huid. Kies waar mogelijk dan ook het liefst voor natuurlijke schoonmaakmiddelen.

Tip 7: Van A naar B

Niet iedereen heeft natuurlijk de luxe van werken dicht bij huis. Mocht dit wel het geval zijn, kies dan vaker voor de fiets of neem een keer het openbaar vervoer of ga carpoolen met collega’s. Zorg dat er op kantoor niet alleen bedrijfsauto’s maar ook bedrijfsfietsen staan om naar afspraken te rijden die dicht bij kantoor zijn. Neem vaker de trap in plaats van de lift. Dat betekent ook gelijk weer wat extra lichaamsbeweging, een win-win situatie dus.

Tip 8: Meer groen op de werkvloer

Meer groen op de werkvloer ziet er niet alleen heel gezellig uit, het bevordert ook nog eens de werkprestaties. Planten zijn goed voor het zuurstofgehalte in de lucht en ze hebben een zuiverende werking.

Tip 9: Duurzame zoekmachine

Ooit gehoord van Ecosia? Deze duurzame zoekmachine plant bomen terwijl u het internet doorzoekt. De winst die Ecosia maakt, gebruiken ze namelijk om bomen te planten daar waar ze echt nodig zijn.

permacultuur avontuur

Tip 10: Neem collega’s mee

Een verandering wordt niet altijd zomaar geaccepteerd. Maak andere collega’s ook enthousiast om mee te doen en laat ze meedenken over duurzaamheid op hun eigen werkplek. Wat wordt er al gedaan, wat kunnen we nog doen? Wie heeft het beste idee? Door samen te werken ontstaan vaak nog betere ideeën en tegelijkertijd werkt u aan het gevoel van saamhorigheid binnen de organisatie. Alweer een win-win situatie dus.

Zoekt u meer inspiratie? #WerkgeverschapAnnoNu

In 2018 hebben we onze focus gelegd op het thema ‘Werkgeverschap anno nu’, daarom houden wij u graag op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen op de arbeidsmarkt. Bovendien krijgt u direct toegang tot onze handige HR Toolkit! Bent u klaar om geïnspireerd te worden? Schrijf u nu in voor onze maandelijkse mailing! Inschrijven is geheel vrijblijvend, want u kunt zich ieder moment weer afmelden.

Maandelijkse inspiratiemailing

Schrijf u in voor onze maandelijkse mailing ‘Werkgeverschap anno nu’, vol inspiratie en praktische tips. Bovendien krijgt u direct toegang tot onze handige HR Toolkit!

Wat kunt u van onze mailingen verwachten?

    Tips rondom goed werkgeverschap.
    Arbeidstrends van nu.
    Een blik op de toekomstige arbeidsmarkt
    Laatste nieuws over de payroll- en uitzendbranche.

Issuekalender 2019

+ praktische tips om hier op in te spelen

Wist u dat er meer dan 125 inhaakdagen zijn dit jaar? Download onze issuekalender 2019 zodat u deze in één overzicht altijd bij de hand heeft. En ontvang daarna ook gelijk praktische tips om op de werkvloer op deze dagen in te spelen.