Dé manier om goed personeel te behouden

4 praktische tips voor u als ondernemer

In de blog Trends op de arbeidsmarkt in 2018’ gaven we een kijkje in de belangrijkste trends voor dit jaar. Dit keer gaan we dieper in op de eerste twee trends: ‘Employee journey’ en ‘Creëer betrokkenheid’. Wat houden deze trends in en, nog belangrijker, hoe brengt u dit in de praktijk om uw personeel te behouden?

Employee journey

Deze Engelse term draait om het in kaart brengen van ‘de reis van uw personeel’. Wat gebeurt er vanaf de eerste oriëntatie op een nieuwe baan tot het moment waarop uw werknemer en u afscheid van elkaar nemen? Wat gaat er door uw potentiële werknemers heen voordat zij een sollicitatiebrief versturen, en hoe is het contact nadat de samenwerking is beëindigd?

Verplaats uzelf in uw werknemers en breng deze fases in kaart. Bepaal aan de hand daarvan welke acties er voor u als werkgever liggen om de onderlinge band te versterken en breng deze in de praktijk.

Creëer betrokkenheid

Betrokken medewerkers zijn het mooiste visitekaartje. Wanneer zij gemotiveerd op de werkvloer verschijnen, bepaalt dit direct de uitstraling van uw bedrijf. Bovendien is de kans dat een betrokken werknemer ontslag neemt veel minder groot dan het geval is bij een werknemer die zich niet begrepen of gehoord voelt binnen een organisatie. Juist om die reden zijn de volgende tips extra belangrijk.

 

Tip 1: Ga in gesprek


Het klinkt voor de hand liggend, maar het is uiterst belangrijk om met uw personeel te blijven communiceren. Een goede manier om te achterhalen wat er op de werkvloer speelt, is het opstellen van een korte enquête. Zorg ervoor dat de vragen makkelijk in te vullen zijn, twee meerkeuzevragen en één open vraag zijn al voldoende. Aan de hand van de resultaten kunt u een focusgroep samenstellen, bestaande uit een aantal werknemers. Met deze groep kunt u dieper ingaan op de resultaten van de enquête en op een effectieve manier in gesprek gaan over lopende zaken binnen uw organisatie.

Een krachtig communicatiemiddel die u kunt inzetten voor het vergroten van de interne betrokkenheid is een social intranet. Social intranet is een platform dat voor iedereen binnen een organisatie toegankelijk is, met een focus op het sociale aspect. Je kunt er intern nieuws verspreiden, maar bijvoorbeeld ook een gezamenlijke agenda, een smoelenboek en een kennisbank bijhouden.

Tip 2: Stimuleer ontwikkeling

De ervaring van uw personeel is een belangrijke graadmeter tijdens de sollicitatieprocedure. Maar wat gebeurt er wanneer de sollicitant een werknemer wordt en enige tijd bij u in dienst is? Maak tijd voor ontwikkelingsgesprekken en ga samen met uw personeel om tafel. Welke doelen willen zij graag halen, hoe kunt u hen daar als werkgever bij helpen? Investeer in een aantal interessante cursussen en kijk eens kritisch naar de functieprofielen. Worden uw werknemers nog voldoende uitgedaagd, of zijn er functies die wellicht uitgebreid kunnen worden?

Nedflex Academy

Bij Nedflex heeft ontwikkeling hoge prioriteit. Onze werknemers kunnen daarom via de Nedflex Academy verschillende cursussen volgen, die van belang zijn in onze branche. Wilt u meer weten over de manier waarop wij dit aanpakken? Neem dan contact met ons op.

 

Tip 3: Wees flexibel

Tevreden werknemers zijn bereid nèt dat stapje extra voor u te zetten. Tevredenheid creëren gaat niet vanzelf en dit kunt u ook niet forceren, maar u kunt hier als werkgever wel een belangrijke rol in aannemen. Een goed voorbeeld is het aanbieden van flexibele werktijden. Wij merken in de praktijk dat dit voor veel werknemers voor verlichting zorgt, vooral bij ouders met schoolgaande kinderen. Door onze werknemers op deze manier tegemoet te komen, kunnen zij met meer focus hun werk doen. Dit verhoogt niet alleen de kwaliteit van hun werk, maar ook de tevredenheid onder werknemers.

Tip 4: Creëer een fijne werksfeer

Werknemers komen beter tot hun recht in een veilige omgeving. Deze veilige omgeving heeft alles te maken met de werksfeer binnen uw bedrijf. Wij doen er zelf alles aan om de prettige werksfeer bij Nedflex te onderhouden. Samen een rondje lopen in de pauze, een gezellige vrijdagmiddagborrel om de week af te sluiten, of een gezamenlijk lesje bootcamp na het werk. Stuk voor stuk simpele manieren om meer persoonlijk contact te krijgen met uw werknemers en de werksfeer te verbeteren.

De perfecte combinatie

Combineer deze tips en u heeft alles in huis om de band met uw personeel te versterken. Zo vergroot u de betrokkenheid van uw werknemers, wat u vervolgens kan helpen om uw personeel te behouden. Heeft u nog vragen naar aanleiding van deze tips, of wilt u meer weten over onze dienstverlening? We helpen u graag.

Zoekt u inspiratie? #WerkgeverschapAnnoNu

In 2018 hebben we onze focus gelegd op het thema ‘Werkgeverschap anno nu’, daarom houden wij u graag op de hoogte met de laatste trends en ontwikkelingen op de arbeidsmarkt. Bovendien krijgt u direct toegang tot onze handige HR Toolkit! Bent u klaar om geïnspireerd te worden? Schrijf u nu in voor onze maandelijkse mailing! Inschrijven is geheel vrijblijvend, want u kunt zich ieder moment weer afmelden.

Maandelijkse inspiratiemailing

Schrijf u in voor onze maandelijkse mailing ‘Werkgeverschap anno nu’, vol inspiratie en praktische tips. Bovendien krijgt u direct toegang tot onze handige HR Toolkit!

Wat kunt u van onze mailingen verwachten?

    Tips rondom goed werkgeverschap.
    Arbeidstrends van nu.
    Een blik op de toekomstige arbeidsmarkt
    Laatste nieuws over de payroll- en uitzendbranche.

Issuekalender 2019

+ praktische tips om hier op in te spelen

Wist u dat er meer dan 125 inhaakdagen zijn dit jaar? Download onze issuekalender 2019 zodat u deze in één overzicht altijd bij de hand heeft. En ontvang daarna ook gelijk praktische tips om op de werkvloer op deze dagen in te spelen.